Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tekst napisan prije 127 godina otkriva jednu tajnu Aladža džamije u Foči

aladža 1

Vjernici u BiH i svijetu sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od najsvetijih blagdana u islamu. Za vjernike u Foči bit će to još uvijek Bajram bez Aladža džamije, jedne od najljepših kroz historiju BiH koja je porušena u proteklom ratu.

No, već naredni Ramazanski bajram vjernici u ovom gradu dočekat će u obnovljenoj džamiji, budući da je za narednu godinu planirano svečano otvaranje.

Džamiju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Ova džamija je krila i jednu tajnu.

Naime, u arhivi Inofobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, naišli smo na tekst o Aladža džamiji autora Zarzyckija Arndta Stratimirovića, napisan još 1. aprila 1891. godine u Glasniku Zemaljskog muzeja.

„Krasnom arhitekturom, lijepim živopisom i umjetničkom ornamentikom postaje ta džamija spomenikom prvoga reda“, opisao je Stratimirović.

 

On navodi da je džamija ime „Aladža” dobila po bogatome živopisnom uresu, te da na turskom riječ aladža znači „šareno” i „obojeno”.

Zatim otkriva jednu tajnu ove džamije.

„Iznad ulaznih vrata džamije stoji arapski natpis, koji u četiri duhovita stiha iznosi posvetu, ime osnivača džamije i vrijeme kad je sagrađena: Glasi: Kad bena hazel džamia eššerife vel mesdžide el munife sahibul hajrati vel hasenati Hasan ibni Jusuf. Ve el ka hatifulgajbi tari hahu ‘ja kajjumu te kabel bikabulin hasenin’. U slobodnom prijevodu ovaj natpis znači: ‘Ovu lijepu bogomolju, mjesto za molitvu, sagradio je milosrdni Hasan sin Jusufov, a neznan glas postavio joj je ovo vrijeme: O, svedržitelju svijeta, neka ti je ovo pogodno!’  Ako iz posljednje rečenice, u arapskom jeziku, pojedina slova, odnosno slogove, izvadimo, dobićemo ove brojeve: j = 10 a = 1 ka = 100 j = 10 ju = 6 mu = 40 te — 400 ka = 100 b = 2 el = 30 bi = 2 ka = 100 b = 2 u = 6 li = 30 ha = 8 se = 60 ni.= 50“, pojasnio je Stratimirović.

Zbir ovih brojeva daje godinu 957. po islamskom kalendaru, u kojoj je Aladža džamija u Foči bila sagrađena, dakle 1549. godina po gregorijanskom kalendaru.

Stratimirović navodi i da je graditelj Hasan Nezir svoje veliko imanje ostavio ovoj džamiji.

Obnova Aladža džamije

INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.