Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izdato upozorenje

Temperature idu preko 40 stepeni: Evo koliko će dugo trajati ovaj toplotni val

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Svim stanovnicima u entitetu Federacija BiH se preporučuje da izbjegavaju kretanja na otvorenome između 10 i 17 sati

Federacija BiH je u utorak preporučila poslodavcima da zbog ekstremnih vrućina ograniče ili skrate rad na otvorenome u najtoplijem dijelu dana, prilagode rad zdravstvenih ustanova, što je posebno važno u Hercegovini gdje je temperatura dosegla 38 stepeni.

Mostar je u utorak bio najtpoliji grad u Bosni i Hercegovini s izmjerenih 38 stepeni, a meteorolozi sljedećih dana najavljuju da će se probiti prihološka granica od 40 stepeni

Mjerama se preporučuje da rad u zdravstvenim ustanovama počinje u 7 sati ujutro i da prioritet u ranim satima budu hronični bolesnici, mala djeca, trudnice i osobe starije od 65 godina. Preporučeno je i da roditelji dovode djecu na cijepljenje najkasnije do 10 sati ujutro.

Federalne vlasti od poslodavaca traže da radnicima na otvorenom početak radnog vremena pomaknu na 6 sati ujutro i da razmotre mogućnost prekida poslova od 11 do 18 sati, a da ih nastave nakon toga vremena.

Jedna od preporuka je i da poslodavci skrate radno vrijeme zbog štetnog utjecaja visokih temeratura na zdravlje radnika.

Svim stanovnicima u entitetu Federacija BiH se preporučuje da izbjegavaju kretanja na otvorenome između 10 i 17 sati.

Toplotni val će potrajati

Kako javlja BHmeteo narednih dana će biti još toplije uz temperature lokalno do 42 stepena. Toplotni val će potrajati još najmanje 7, a moguće i 10 dana.

Sutra u našoj zemlji sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 22, a dnevna oko 36 °C.

U četvrtak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

U subotu sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.