Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Visoki zvaničnik NATO-a: Rusija nema kapacitete da pokrene veliku ofanzivu na Ukrajinu

Foto: Facebook/ualandforces
Potpuno razoreni grad Časiv Jar

Zvaničnik je rekao da Rusija treba da obezbijedi značajne količine municije iz drugih zemalja, pored zaliha koje već ima da bi mogla da pokrene veliku ofanzivu na Ukrajinu, prenio je Reuters

Rusiji i dalje nedostaju municija i trupe da pokrene veliku ofanzivu u Ukrajini, a očekuje se da će ukrajinske snage intenzivirati ofanzivne operacije kada snabdijevanje oružjem i vremenski uslovi dozvole, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik NATO-a na brifingu za novinare u Washingtonu.

Zvaničnik je rekao da Rusija treba da obezbijedi značajne količine municije iz drugih zemalja, pored zaliha koje već ima da bi mogla da pokrene veliku ofanzivu na Ukrajinu, prenio je Reuters.

Na samitu NATO-a u Washingtonu od 9. do 11. jula biće obilježena 75-godišnjica Alijanse, a također će biti potvrđeno imenovanje Marka Ruttea za novog generalnog sekretara Alijanse.

To će ujedno biti i prvi put da će na samitu učestvovati 32 članice Alijanse, nakon što su Finska i Švedska pristupile NATO-u.

Na trodnevnom samitu raspravljaće se, između ostalog, o jačanju odbrambenih sposobnosti Alijanse, kao i o povećanom doprinosu evropskih država članica NATO-a i Kanade za realizaciju planiranih investicija.

Na dnevnom redu je i potvrda podrške Ukrajini, kao i saradnji NATO-a sa partnerima kao što su EU, Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Zelenski: Borit ću se za jačanje PVO odbrane

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, po dolasku u Washington, da će se boriti da na samitu NATO-a budu donijete odluke za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO) i za isporuku više borbenih aviona F-16.

-Borimo se za dodatne bezbjednosne garancije za Ukrajinu, što podrazumijeva vojnu, finansijsku i političku podršku, rekao je Zelenski u video snimku koji je objavio na svom Telegram nalogu.