Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neredovni pregledi

Teška situacija u HNK: Uz pandemiju raste broj i oboljelih od raka

Pandemija je također uzrokovala smanjenje broja svih redovnih pregleda i operativnih zahtjeva pa je tako tokom 2020. godine urađeno oko 30 posto manje operativnih zahvata nego u godini ranije

Pandemija covida-19 uzrokovala je smanjenje redovitih pregleda zbog čega sve veći broj pacijenata s karcinomom dolazi na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što bitno utječe na ishod liječenja.

– Iako Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar radi u punom kapacitetu cijelo vrijeme od početka pandemije, onkolozi su već primijetili kako pacijenti kojima je novootkriven karcinom dolaze na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što će bitno utjecati na sam ishod liječenja – kazala je Feni glasnogovornica te bolnice Andrijana Pandža.

Na to je svakako utjecalo, dodala je, odgađanje prvih pregleda kako zbog općenito situacije izazvane koronavirusom, tako, u posljednje vrijeme, zbog otežanih okolnosti za preglede zbog štrajka zdravstvenih djelatnika.

Pandemija je također uzrokovala smanjenje broja svih redovnih pregleda i operativnih zahtjeva pa je tako tokom 2020. godine urađeno oko 30 posto manje operativnih zahvata nego u godini ranije, istaknula je Pandža.

Navela je i kako je zabilježen i manji broj ambulantnih pregleda.

Upitana bilježi li Hercegovačko-neretvanski kanton u posljednje vrijeme porast oboljelih od covida-19, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kazala je kako je zadnjih dana primjetan blaži porast broja pozitivnih testova na koronavirus.

Inače, prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih tjedana zaključno s 21. februara 2021. godine. Međutim, u razdoblju od 22. do 28. februara ponovo dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovom tjednu.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, održat će se radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu učinkovitijeg inspekcijskog nadzora.