Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon anonimnog, otvoreno pismo

Teške optužbe na račun KCUS-a, uznemirena javnost traži odgovore

kcus111 (1)

U pismu koje su danas objavili neki mediji iznesene su uznemirujuće informacije koje povećanu smrtnost pacijenata u KCUS-u dovode u direktnu vezu s ljudskim nemarom i upotrebom određenih medicinskih sredstava, prvenstveno respiratora ACM 812 A. Iz KCUS- umjesto odgovora na konkretna pitanja, poslali otvoreno pismo

Danas je objavljeno anonimno pismo za koje se navodi da su ga pisali ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U tom pismu se ističe da su ljekari na ovaj način željeli ukazati na teško stanje koje trenutno vlada na KCUS-u.

Napomenuli su da su se iz istih razloga u oktobru prošle godine obraćali generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. Sebiji Izetbegović, šefici Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. mr. sci. dr. Ameli Katici – Mulalić, šefu Klinike za infektivne bolesti doc. dr. Rusmiru Baljiću i šefici Izolatorija Podhrastovi prim. Dr. Nermini Bajramović.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

No, tvrde da se od tada ništa nije promijenilo i da je stanje danas još lošije.

U pismu koje su danas objavili mediji, a za koje još nije potvrđeno da je autentično, iznesene su uznemirujuće informacije u kojem se ukazuje na povećanu smrtnost pacijenata u KCUS-u. Sve to se dovodi u direktnu vezu, kako se tvrdi, s ljudskim nemarom nadležnih prema tehničkim instalacijama i upotrebom određenih medicinskih sredstava, prvenstveno respiratora ACM 812 A, koji su na sumnjiv način kupljeni iz budžeta FBiH za 10,5 miliona KM prošle godine u aprilu.

Tragom uznemirujućih informacija iz tog pisma Fokus je poslao pisani upit KCUS-u s pitanjem da se očituju o navodima iz pisma i da potvrde ili demantiraju da li je menadžment slična upozorenja putem pisama dobijao i ranije, te da li su proteklih dana imali sastanke u vezi s navodima iz pisma.

Telefonski smo pokušali kontaktirati i šeficu Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. mr. sci. dr. Amelu Katica – Mulalić, te šefa Klinike za infektivne bolesti doc. dr. Rusmiru Baljiću, no nisu odgovarali na naše pozive,

Bez odgovora su ostali i upiti koje smo doktorima Katici-Mulalić i Baljić uputili Viber porukama uz molbu da se oni očituju o navodima iz pisma.

S obzirom na to da je pismo za koje se tvrdi da su njegovi autori ljekari s KCUS-a danas dodatno uznemirilo ionako uplašene građane, naročito u Sarajevu gdje je prošlog mjeseca umrlo više od 600 osoba, zanimalo nas je da li je ministar zdravstva Kantona Sarajevo doktor Haris Vranić vidio objavljeno pismo.

-Jedino što Vam mogu reći jeste da sam sa sadržajem pisma upoznat putem portala.. Pokušavam doći do saznanja da li se radi o autentičnom pismu ili ne. Ali, očito, nešto ružno se dešava – napisao je doktor Vranić.

No, on nije mogao kazati da li će i ko provjeravati navode iz pisma. Za sada građani “istragu o stanju na KCUS-u” traže po društvenim mrežama i od dodatnih informacija još više strahuju za svoje živote. S druge strane institucije šute i ne oglašavaju se o tome hoće li neko ispitati tačnost iznesenih navoda.

U međuvremenu, umjesto odgovora na naš upit KCUS je javnosti poslao Otvoreno pismo, kao kako su naveli “Odgovor na sramotno izvrtanje činjenica o uspješnom i herojskom radu uposlenika KCUS – a u borbi protiv Covid 19“.

Između ostalog su napisali:

-Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove. KCUS je zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti- naveli su iz KCUS-a.

Oni nisu pojasnili da li su i ranije dobijali pismo upozorenja poput onog objavljenog danas, niti je KCUS dao pojašnjenje o eventualnim problemima s kisikom i respiratorima?! U saopćenju je KCUS više nastavio obračun s vlastima KS-a, nego što je umirio građane.

Stoga, sramotno je da se KCUS s vlastima KS očigledno i dalje prepucava na štetu građana, a jednako je sramotno da vlasti u Kantonu Sarajevo i FBiH kao osnivači i finansijeri najveće zdravstvene ustanove u BiH, zvaničnim putem ne izvrše uvid u sve procese na KCUS-u i ne daju građanima potpune i objektivne informacije.