Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Teško stanje na požarištu kod Konjica, vatra prijeti porodičnim kućama (FOTO)

25/08/2017

Na području Mostara požari su aktivni na području Hodbine, te na lokalitetima Drežnica i Batočke Lazine na padinama Čvrsnice, gdje na nepristučanom terenu gori bukova šuma i munika, a požar se širi prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju, potvrdila je Srni porparol Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Ona je istakla da je stanje na Čvrsnici jako teško i da prijeti opasnost da požar pređe u visoku šumu munika na lokalitetu Mrkušin Gvozd, jednom od najvećih staništa munike u BiH.

Kovačeva je podsjetila da je helikopter Oružanih snaga BiH od juče imao 16 izbačaja na velikom i širokom požarištu, pri čemu je spašena jedna planinska koliba, a vatrena linija nije prešla put za Pločino, jer su vatrogasci nadgledali kritični dio puta.

Foto: Civilna zaštita Općine Konjic

Prema njenim riječima, na ovome požarištu djeluje ljudstvo iz Jablanice i Posušja, kao i radnici šumarstva koji prate stanje na terenu.

“Požari na području opštine Konjic na lokalitetu Javorika je stabilan i ne širi se dalje, a požar na lokalitetu Donje selo – Vinište i Gašići je aktivan i teško ga je kontrolisati zbog guste šume i strmog terena”, navela je Kovač.

Ona je napomenula da se požar kreće prema Gašića kućama i da postoji opravdana opasnost da za kratko vrijeme budu ugrožene kuće i imovina u Gašićima.

Vatrogasci i radnici šumarstva su na terenu, a jutros je upućen zahtjev za pomoć za angažovanje helikoptera.

“Zbog teške situacije, pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite, na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom, njih oko 50 sa opremom i vozilima, upućeno je na ispomoć opštini Konjic radi gašenja otvorenog prostora”, rekla je Kovač.

Radi ispomoći njima se pridružilo osam vatrogasaca opštine Vogošća, kao i 20 vatrogasaca iz Profesionalne vatrogasne jedinica Kantona Sarajevo sa tri velika i jednim malim vozilom.

U opštini Stolac i dalje je aktivan požar kod mjesta Bačnik, ali nema prijetnji za kuće i stanovništvo. Požar na ovom području se širi nepristupačnom terenom prema Kruševu gdje se nalaze pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Stoca i lokalno stanovništva, koji nadziru požarište.

“Požar na planini Jadovnik, u opštini Drvar, i dalje se širi. U ovom rejonu gori visoka šuma i požar ugrožava cijelo vodozaštitno područje ove opštine, te i dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom, jer je teren nepristupačan za gašenje”, istakla je Kovač.

Zbog požara koji danima bukte izdat žuti meteoalarm za cijelo područje FBiH

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.