Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teško stanje na požarištu kod Konjica, vatra prijeti porodičnim kućama (FOTO)

BiH

konjic (4)

Na području Mostara požari su aktivni na području Hodbine, te na lokalitetima Drežnica i Batočke Lazine na padinama Čvrsnice, gdje na nepristučanom terenu gori bukova šuma i munika, a požar se širi prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju, potvrdila je Srni porparol Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Ona je istakla da je stanje na Čvrsnici jako teško i da prijeti opasnost da požar pređe u visoku šumu munika na lokalitetu Mrkušin Gvozd, jednom od najvećih staništa munike u BiH.

Kovačeva je podsjetila da je helikopter Oružanih snaga BiH od juče imao 16 izbačaja na velikom i širokom požarištu, pri čemu je spašena jedna planinska koliba, a vatrena linija nije prešla put za Pločino, jer su vatrogasci nadgledali kritični dio puta.

Foto: Civilna zaštita Općine Konjic

Prema njenim riječima, na ovome požarištu djeluje ljudstvo iz Jablanice i Posušja, kao i radnici šumarstva koji prate stanje na terenu.

“Požari na području opštine Konjic na lokalitetu Javorika je stabilan i ne širi se dalje, a požar na lokalitetu Donje selo – Vinište i Gašići je aktivan i teško ga je kontrolisati zbog guste šume i strmog terena”, navela je Kovač.

Ona je napomenula da se požar kreće prema Gašića kućama i da postoji opravdana opasnost da za kratko vrijeme budu ugrožene kuće i imovina u Gašićima.

Vatrogasci i radnici šumarstva su na terenu, a jutros je upućen zahtjev za pomoć za angažovanje helikoptera.

“Zbog teške situacije, pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite, na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom, njih oko 50 sa opremom i vozilima, upućeno je na ispomoć opštini Konjic radi gašenja otvorenog prostora”, rekla je Kovač.

Radi ispomoći njima se pridružilo osam vatrogasaca opštine Vogošća, kao i 20 vatrogasaca iz Profesionalne vatrogasne jedinica Kantona Sarajevo sa tri velika i jednim malim vozilom.

U opštini Stolac i dalje je aktivan požar kod mjesta Bačnik, ali nema prijetnji za kuće i stanovništvo. Požar na ovom području se širi nepristupačnom terenom prema Kruševu gdje se nalaze pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Stoca i lokalno stanovništva, koji nadziru požarište.

“Požar na planini Jadovnik, u opštini Drvar, i dalje se širi. U ovom rejonu gori visoka šuma i požar ugrožava cijelo vodozaštitno područje ove opštine, te i dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom, jer je teren nepristupačan za gašenje”, istakla je Kovač.

Zbog požara koji danima bukte izdat žuti meteoalarm za cijelo područje FBiH