Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog požara koji danima bukte izdat žuti meteoalarm za cijelo područje FBiH

BiH

pozar mostar (5)

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite u izvještaju za protekla 24 sata.

Aktivni su požari na Čvrsnici i Hodbini na području grada Mostara.

Na lokalitetu Drežnica – Batačke lazine, na padinama Čvrsnice, na nepristupačnom terenu gori šuma munike i bukve. Požar se širi u dva pravca, prema Velikoj borovoj glavi i Posušju.

Helikopter Oružanih snaga BiH jučer je djelovao od 7.40 i do 12.30 sati na širokom požarištu. Poslije toga je upućen na remont. Spašena je jedna planinska koliba. Vatrena linija nije prešla put za Pločno zahvaljujući i vatrogascima iz Posušja koji su nadgledali kritični dio puta. Na požarištu su vatrogasci iz Jablanice i Posušja te radnici Šumarstva koji prate stanje.

Po riječima šumara, stanje na požarištu Čvrsnice je veoma teško i prijeti opasnost da požar uđe u visoku šumu munike na području Mrkušin Gvozd, jedno od najvećih staništa munike u Bosni i Hercegovini.

Požarište Dretelj u općini Čapljina nadzire se do daljnjeg i natapaju se rubni dijelovi borove šume.

Požar na lokaciji Javorika u općini Konjic ne širi se dalje, ali je na lokaciji Donje selo – Vinište – Gašići aktivan i teško ga je kontrolisati zbog guste šume i strmog terena. Vatra se kreće prema Gašića kućama i postoji opasnost da za kratko vrijeme budu ugrožene kuće i druga imovina. Vatrogasci i radnici Šumarstva “Prenj” ulažu nadljudske napore da lokaliziraju vatru.

Sinoć u 19 sati je šumar prijavio požar u rejonu Raketnice – Lukomir, gdje gore trava i nisko rastinje, a teren nepristupačan za gašenje.

U općina Stolac i dalje gori kod mjesta Bačnik, ali vatra ne prijeti kućama. Širi se nepristupačnim terenom prema Kruševu. Vatrogasci i lokalno stanovništvo nadziru požar.

U općini Posušje su vatrogasci i šumari gasili požar na Čvrsnici, ali je još aktivan i nije pod kontrolom.

Vatrogasna jedinica općine Visoko uz velike napore je ugasila požar na niskom rastinju u mjestu Kula Banjer, koji je prijetio da zahvati repetitior. Za gašenje su korišćeni sva raspoloživa tehnika i ljudstvo.

Širi se vatra koja danima bukti u visokoj šumi na planini Jadovnik u općini Drvar. Ugrožava i vodno zaštitno područje cijele općine. I dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom jer je teren nepristupačan i zagađen minama.

Jučer je prijavljen požar na području planine Vitorog između općina Glamoč i Kupres, gdje gore trava i nisko rastinje. Nadziru ga radnici Šumarije Glamoč.