Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeni protesti protiv hidroelektrana u Kruščici: To se nije moglo vidjeti ni u ratu

BiH

2 dan protetsa

Mještani naselja Kruščica, u općini Vitez, nastavili su i danas protest protiv izgradnje mini hidroelektrana, te tvrde kako ih neće obeshrabriti jučerašnja policijska akcija koja ih je spriječila u pokušaju blokiranja puta izvođačima radova.

– Stražarit ćemo i dalje, dok god se neka od nadležnih institucija ne oglasi i dok se nešto ne riješi. Angažirali smo i odvjetnika pa ćemo vidjeti kako dalje, ali to što se jučer ujutro ovdje dogodilo nije se moglo vidjeti godinama – kazao je Feni jedna od okupljenih mještana Muris Đelilović.

Stanovnici Kruščice borave i dalje u šatoru, u blizini mosta s kojeg ih je jučer udaljila policija, te ponavljaju kako je, u toj akciji, policija primijenila silu i da je ozlijeđeno više od 20 osoba.

– To se nije moglo vidjeti ni u ratu, koliko ih je jučer krenulo na žene koje su mirno sjedile na mostu. Međutim, dok smo živi nećemo dati da proradi elektrana… Ovo nije prijetnja, nego samo ne damo svoje i branimo rijeku – kazala je Rasema Hidić.

Mještani Kruščice tvrde kako su radovi na izgradnji hidroelektrane već počeli, ali da su i oni angažirali odvjetnika kako bi i pravnim sredstvima pokušali zaustaviti uništavanje rijeke, okolnoga izletišta i turističkoga potencijala ovoga područja.

U MUP-u Srednjobosanskog kanotna (SBK) ističu kako odjel unutarnje kontrole istražuje navode o prekomjernoj upotrebi sile policije tijekom deblokade puta.

– Inspektori Odsjeka za unutarnju kontrolu MUP-a SBK-a danas nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju zakonitosti u postupanju policijskih službenika prilikom deblokade javnoga puta u mjestu Kruščica – kazao je Feni Hasan Hodžić iz operativnog centra MUP-a SBK-a.

Iz toga MUP-a su istaknuli kako su više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Kruščice da javni put ne smije biti blokiran, te da svoja prava moraju ostvarivati putem nadležnih institucija.