Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International BiH radi na inicijativi Partnerstva za otvorenu vlast

BiH

TI BiH u saradnji sa civilnim organizacijama radi na inicijativi

Transparency International u Bosni i Hercegovini danas je organizovao konferenciju sa više nevladinih organizacija u cilju promovisanja Akcionog plana BiH u okviru Partnerstva za otvorenu vlast.

Prema riječima v.d. izvršnog direktora TI BiH Lejle Ibraković, konferencija je organizovana kako bi se predstavili napori organizacija civilnog društva u proteklom periodu među kojima su Centar za zastupanje građanskih interesa – Fondacija CIP, Analitika, Zašto ne, te Centar za istraživačko novinarstvo CIN.

Napori se odnose na promovisanje standarda i aktivnog zagovaranja Partnerstva za otvorenu vlast, svjetske inicijative od 65 zemalja članica koja poziva na transparentnost u radu državnih institucija. Podsjetila je kako je BiH u septembru prošle godine postala članicom navedenog Partnerstva.

Od momenta pristupanja, prema riječima Ibraković, prva obaveza BiH je izrada acionog plana u saradnji sa organizacijama civilnog društva. Rok za izradu akcionog plana je kraj juna 2015. godine.

“Neophodno je da institucije vlasti sa civilnim društvom izrade plan koji će sadržavati provedive obaveze s ciljem unaprjeđenja odgovornost u radu institucija”, kazala je naglašavajući važnost interakcija između građana i institucija zemlje.

Tema predstavlja principe i proces izrade akcionog plana, te iskustva zemalja regiona koje su već započele sa implementacijom istog.

“Ono što je važno je da plan predstavlja dokument na dvogodišnjoj osnovi. Zabrinuti smo dosadašnjom dimanikom izrade ovog plana obzirom da je rok blizu i do sada nije ništa urađeno praktično”, naglasila je Ibraković.