Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International

TIBiH ponovno poziva FBA da objavi informacije o platama uposlenika

marke-novac

Iz TIBiH podsjećaju kako su revizori tada upozorili da su “plate u Agenciji neprimjereno visoke u odnosu na druge federalne institucije, da se vrši zapošljavanje bez konkursa i da se daju neopravdano visoke stimulacije radnicima”

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) je, kako iz ove asocijacije navode, dobio upravni spor protiv Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), koja je odbila dostaviti informacije o platama svojih zaposlenika.

Naime, prije više od tri godine, TIBiH je zahtijevao od Agencije spisak svih zaposlenih osoba s iznosima njihovih plata i pripadajućih naknada.

– Mediji su u to vrijeme pisali da je Agencija za bankarstvo FBiH najpoželjnije mjesto za zapošljavanje rodbine političara, da je prosječna plata zaposlenih u 2016. godini iznosila 3.170 KM, a da je najviša plata bila nešto manja od 9.000 KM – navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Poređenja radi, u istoj godini prosječna neto plata u FBiH je bila 838 KM.

Iz TIBiH podsjećaju kako su revizori tada upozorili da su “plate u Agenciji neprimjereno visoke u odnosu na druge federalne institucije, da se vrši zapošljavanje bez konkursa i da se daju neopravdano visoke stimulacije radnicima”.

– Agencija za bankarstvo FBiH je informacije o platama svojih zaposlenih odbila dostaviti i građanima i medijima, ističući da one ne predstavljaju javni interes, pa i da je to udar na nezavisnost Agencije. U odgovoru na žalbu TI BiH, Agencija je isticala da je samofinansirajuća i neprofitabilna institucija, i da se ne finansiraju iz javnih sredstava. Uz pozivanje na zaštitu ličnih podataka, isticali su da njihovi zaposlenici nisu državni službenici, da zato ne postoji javni interes da se znaju njihova imena ili iznosi njihovih primanja, kao i da oni nisu dužni da primjenjuju Zakon o slobodi pristupa informacijama – navodi se u saopćenju.

Međutim, kako se nadalje navodi, Kantonalni sud u Sarajevu je u presudi zaključio da Agencija za bankarstvo jeste javni organ u smislu Zakona o slobodi pristupa informacijama, te podsjetio da su sve informacije u posjedu javnih organa javno dobro i da ukoliko se odbija pristup traženoj informaciji mora se sprovesti test javnog interesa i odvagati svaka šteta ili korist koja nastaje objavom informacija.

– U konkretnom slučaju, Sud smatra da Agencija nije dala niti jedan razlog zbog kojih se informacije o platama ne bi smjele objaviti čime nisu dokazali nepostojanje javnog interesa. Nije dovoljno samo navesti da se primjenjuje izuzetak kod zaštite ličnih podataka, već se moraju odvagati sve okolnosti i dati razlozi za primjenu izuzetka. Sud je iz svih ovih razloga vratio stvar na ponovno odlučivanje – navodi se.

TI BiH podsjeća da su revizori još prije tri godine upozorili da Agencija za bankarstvo FBiH mora osigurati veću transparentnost u radu, da su se u javnosti pojavile sumnje u partijsko zapošljavanje, kao i revizorski nalazi o neprimjereno visokim platama i naknadama.

To sve zajedno opravdava javni interes za većom transparentnošću organa koji je regulator bankarskog sektora, pa TIBiH poziva Agenciju za bankarstvo FBiH da objavi informacije o zaposlenima, njihovim platama i pripadajućim naknadama, te da napravi iskorak prema proaktivnoj transparentnosti objavljujući sve informacije na svojoj web stranici.

Upravni spor koji je TI BiH dobio značajan je jer je Sud nedvosmisleno potvrdio da su i regulatorni organi koji se finansiraju iz sopstvenih izvora javni organi koji moraju primjenjivati Zakon o slobodi pristupa informacijama i polagati račune javnosti, ako su im data javna ovlašćenja, navodi se u saopćenju.