BiH

krizni štab ks

U Kantonu Sarajevo peti dan više oporavljenih nego novozaraženih koronavirusom

20/11/2020

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata oporavilo se 477 osoba, u odnosu na 282 novozaraženih, naveo je član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Kemal Beganović

Peti dan zaredom u Kantonu Sarajevo potvrđeno je više oporavljenih od COVID-19 od broja zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Kemal Beganović kazao je na današnjem redovnom obraćanju javnosti o epidemiloškoj situaciji u KS-u, da su u proteklih 48 sati obrađenu ukupno 2.103 uzorka, od čega su 522 pozitivna. Radi se u uzorcima prikupljenim u periodu od 15. do 19. novembra.

“U protekla 24 sata obrađena su ukupno 1.094 uzorka, a pozitivna su bila 282”, rekao je Beganović.

Prema podacima Kriznog štaba KS, trenutno je hospitalizirano 185 osoba, među kojima 78 u izolatoruju “Podhrastovi”, dok je 107 pacijenata zbrinuto u COVID odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo.

Na respirator su priključena ukupno četiri pacijenta, a u protekla 24 sata otpušteno je 17 pacijenta.

Beganović je naglasio kako je bitno napomenuti da se u KS-u nastavlja trend rasta broja oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih.

“U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata oporavilo se 477 osoba, u odnosu na 282 novozaraženih”, naveo je Beganović.

Istakao je kako od 10. novembra počinje trend usporavanja broja zaraženih na dnevnoj bazi, te kako je taj broj u posljednjih sedam dana imao prosjek od 380 na dnevnoj bazi. Koliko je evidentan pad, potvrđuje podatak da je 9. novembra taj broj iznosio 513.

Dodao je također da je prema podacima od 14. novembra, jedna zaražena osoba u Kantonu Sarajevu u prosjeku prenosila virus na 1,96 osoba, odnosno na skoro dvije, što znači da se broj duplao. Podaci od 16. novembra pokazuju da jedna osoba virus prenosi na 0,81 osobu, iz čega je pad broja zaraženih evidentan.

“Ono što je bitno napomenuti jeste da se na Federaciji BiH radi monitoring sezonske gripe. Trenutno u KS-u, srećom, još uvijek nije registrovana pojava virusa sezonske gripe, što je s obzirom na prisutnost koronavirusa dobra informacija”, zaključio je Beganović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.