Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon nove afere

TIBiH: Pravosuđe je u dubokoj krizi, može se izliječiti jedno radikalnim reformskim zahvatima

VSTV-IZBOR-GLAVNE-TUZITELJICE-8-1024×683
Milan Tegeltija. Izvor: BIRN BiH

Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTV-a dodatno će narušiti povjerenje građana

Najnovija afera potvrđuje – vetting procedure su jedino rješenje za pravosuđe, saopćila je nevladina organizacija Transparency International (TI) u BiH povodom objave snimka na kojem predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sutkinje koja je sestra članice VSTV-a.

Transparency International poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu.

Po mišljenju te organizacije, pravosuđe je u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima kao što su rasformiranje trenutnog saziva Viskokog sudskog i tužilačkog vijeća, uvođenjem vetting procedura ili reevalucije svih sudija i tužilaca i donošenjem seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost.

– Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTV-a dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi. Disciplinske komisije sastavljene od članova VSTV-a ranije su zauzele stav da predsjednik VSTV-a ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije. Nekažnjivost dovodi do toga da se ponavljaju neprimjerena ponašanja.

TIBiH je krajem 2017. godine, prije nego što je osoba koja se pominje u snimku imenovana na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primio prijavu da je konkurs farsa i da će ova osoba biti imenovana zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTV-a. Okružni privredni sud u Banjaluci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u korist TIBiH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure kao što je i bio slučaj – citat je iz saopćenja Transparency Internationala.

Posljednji nalazi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju (USAID), ali i raniji izvještaji Evropske komisije i domaćih nevladinih organizacija, jedinstveni su u ocjeni da se stanje u pravosuđu rapidno pogoršava, naglašava Transparency International i dodaje da je, prema izvještaju OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, samo jedna optužnica podignuta u predmetima visoke korupcije u 2019. godini, dok USAID zaključuje da su sami tužioci i sudije dali negativnu ocjenu svom radu u domenu borbe protiv korupcije.

Prema nalazima iz percepcije javnosti o pravosuđu, predstavljenim na debati Delegacije Evropske Unije u BiH „Pravo na pravdu“, dvije trećine građana nema povjerenje u ovu granu vlasti. Dok su objektivni nalazi i percepcija javnosti u stalnoj silaznoj putanji, administrativni podaci pokazuju rast broja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima u posljednjih pet godina, kao i rast sudskih i tužilačkih budžeta za čak 24% i 39%.

Trenutni zakonodavni i institucionalni okvir nije u stanju osigurati integritet i nužne reformske procese, VSTV je dio problema, a ne rješenje, smatra Transparency International u BiH.

Izmjene i dopune zakona o ovom regulatornom organu neće promijeniti „sindrom nekažnjivosti“ počinilaca visoke korupcije o kojem izvještava OSCE ili iskorijeniti korupciju u imenovanju sudija i tužilaca.

– Pravosuđe je u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima kao što su rasformiranje trenutnog saziva VSTS-a, uvođenje vetting procedura ili re-evalucije svih sudija i tužilaca po ugledu na Albaniju i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost – zaključak je Transparency Internationala u BiH.

Pozivajući međunarodne i domaće aktere da definiraju nove mehanizme koji će osigurati integritet i odgovornost u pravosuđu, Transparency International ističe da je Bosni i Hecegovini neophodna podrška međunarodnih stručnjaka i partnera, kao i domaćih stručnjaka koji nisu dio pravosudne zajednice nekoliko godina unazad, ali i uspostavljanje privremenog regulatora u sektoru pravosuđa koji će zamijeniti aktuelni saziv VSTV-a koji je izgubio svaki kredibilitet po mišljenju ove nevladine organizacije.