Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promijenjena svijest

TK nakon 20 godina ima nove normative za predškolsko obrazovanje

predskolsko tk333

Naglašeno je da se očekuje da će novi standardi dovesti do još većeg povećanja broja djece u predškolskim ustanovama

Nakon 20 godina Tuzlanski kanton ima savremene pedagoške normative i standarde za predškolsko obrazovanje.

– Novi standardi su doneseni 30. jula ove godine, a sve do tada predškolske ustanove su radile na osnovu starih standarda iz 1999. godine – rekla je ministrica obrazovanja i nauke TK-a Fahreta Skokić.

Navela je da je promijenjena svijest o važnosti predškolskog obrazovanja i odgoja te da je sve veća zainteresiranost roditelja za taj vid obrazovanja.

Ove godine došlo je do povećanja broja djece u predškolskim ustanovama.

– Mi smo strogo definisali ko može raditi sa djecom predškolskog uzrasta. To su profesori predškolskog odgoja i obrazovanja, a u nedostatku profesori razredne nastave, stručne osobe – naglasio je član Radne grupe za izradu Pedagoških standarda Žarko Vujović.

Novim normativima jasno je definisana i potrebna stručnost kadrova uposlenih u predškolskim ustanovama.

– Definisali smo pod kojim uslovima se upisuju djeca sa poteškoćama u razvoju i ko s njima radi, i da broj izvršilaca nije ‘zakovan’ na broj dva, nego najmanje dva. Ako povećavamo broj djece u odgojnim grupama imamo mogućnost da povećavamo i broj izvršilaca – kazao je direktor JU Dječije obdanište ”Kolibri” Gradačac Hajrudin Mehanović.

Naglašeno je da se očekuje da će novi standardi dovesti do još većeg povećanja broja djece u predškolskim ustanovama i da će taj broj biti veći za 15 posto, od ukupne predškolske populacije, kakav je slučaj u ovoj godini.