BiH

Promijenjena svijest

TK nakon 20 godina ima nove normative za predškolsko obrazovanje

13/09/2019

Naglašeno je da se očekuje da će novi standardi dovesti do još većeg povećanja broja djece u predškolskim ustanovama

Nakon 20 godina Tuzlanski kanton ima savremene pedagoške normative i standarde za predškolsko obrazovanje.

– Novi standardi su doneseni 30. jula ove godine, a sve do tada predškolske ustanove su radile na osnovu starih standarda iz 1999. godine – rekla je ministrica obrazovanja i nauke TK-a Fahreta Skokić.

Navela je da je promijenjena svijest o važnosti predškolskog obrazovanja i odgoja te da je sve veća zainteresiranost roditelja za taj vid obrazovanja.

Ove godine došlo je do povećanja broja djece u predškolskim ustanovama.

– Mi smo strogo definisali ko može raditi sa djecom predškolskog uzrasta. To su profesori predškolskog odgoja i obrazovanja, a u nedostatku profesori razredne nastave, stručne osobe – naglasio je član Radne grupe za izradu Pedagoških standarda Žarko Vujović.

Novim normativima jasno je definisana i potrebna stručnost kadrova uposlenih u predškolskim ustanovama.

– Definisali smo pod kojim uslovima se upisuju djeca sa poteškoćama u razvoju i ko s njima radi, i da broj izvršilaca nije ‘zakovan’ na broj dva, nego najmanje dva. Ako povećavamo broj djece u odgojnim grupama imamo mogućnost da povećavamo i broj izvršilaca – kazao je direktor JU Dječije obdanište ”Kolibri” Gradačac Hajrudin Mehanović.

Naglašeno je da se očekuje da će novi standardi dovesti do još većeg povećanja broja djece u predškolskim ustanovama i da će taj broj biti veći za 15 posto, od ukupne predškolske populacije, kakav je slučaj u ovoj godini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.