Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta

Topalović: Vaskrs opominje i podsjeća da za svijet i čovjeka ima nade

topalovic vaskrs fena (1)

ovoreći o simbolima Vaskrsa, ističe da su oni simboli ove ushićene radosti – od radosnog bogosluženja i glasnog pozdravljanja, pa do farbanja jaja i bogate trpeze

Vaskrs nas opominje i podsjeća na to da za svijet i čovjeka, ipak, itekako ima nade. I svijet i čovjek imaju smisla jer je, po našoj vjeri – Bog uništio smrt na način da je i sam On, dobrovoljno, prošao kroz smrtnu agoniju. Zato je to praznik radosti – kazao je u razgovoru za Fenu povodom Vaskrsa protojerej-stavrofor dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Vladislav Topalović.

Ističe da se stoga u crkvama Vaskrs tradicionalno proslavlja radosno na jedan entuzijastički način.

Govoreći o simbolima Vaskrsa, ističe da su oni simboli ove ushićene radosti – od radosnog bogosluženja i glasnog pozdravljanja, pa do farbanja jaja i bogate trpeze.

Naglašava da Vaskrs nije samo jedan u nizu praznika tokom godine, već predstavlja srž hrišćanske vjere. To je najstariji i najvažniji dan u crkvenoj, liturgijskoj godini. Predstavlja aktuelizaciju biblijskog događaja – Hristovog vaskrsenja, pobjedu nad smrti.

Kad je riječ o izazovima s kojima se čovjek svakodnevno susreće, protojerej-stavrofor Vladislav Topalović podsjeća da je jedan hrišćanski mislilac rekao “Sav svijet visi o koncu i svakog časa može da se pretvori u ništavilo“.

– Danas kada se svijet nalazi na rubu rata sa upotrebom oružja za masovno uništenje, ove riječi su posebno značajne. Ali, svijet je uvijek imao izazove, i uvijek je bio ‘nad ambisom’. Hrišćani, ali i svi vjernici, ne bi trebalo da očajavaju, da provode svoje dane u stalnoj anksioznosti, zabrinutosti, panici. Vjera nas poziva na radost – dužni smo, kao vjernici, da imamo optimističku, radosnu viziju svijeta. Riječ ‘Evanđelje’ znači – ‘radosna vijest’. Samo s Bogom život je radost – napominje on.

Podvlači kako egzistencija ima smisla samo ako imamo nadu u vječni život. Jedna drevna biblijska misao, podsjeća on, kaže da ako je smrt sve što konačno čeka čovjeka, onda “neka je proklet dan u koji smo se rodili“.

-Ne treba, stoga, gubiti razum usljed tragičnih događanja u svijetu – pandemije, ratova, bolesti, smrti, gladi…., protiv svega toga se treba odlučno boriti, a ne očajavati – naglasio je protojerej-stavrofor Topalović.

Kaže da je svaki čovjekov život pun izazova, dramatičnih preokreta, sudbina. Zato je i učenje Isusa Hrista tako neodoljivo – ono pruža odgovore na ova teška, granična pitanja.

-Ali, to nisu laki odgovori. Isus je primjer čovjeka koji pati, a svakoga čovjeka, prije ili kasnije, čeka patnja. Međutim, svaka patnja, pa i ona najgora je podnošljiva ukoliko ona ima smisla. Ukoliko je besmislena, i najmanja patnja je nepodnošljiva. Vjera nam, ustvari, pruža smisao. Smisao je prvi i osnovni uslov prihvatanja životnih izazova – poručio je.

Govoreći o potrebi za dijalogom i susretom, Topalović navodi da je čovjek, kako se to često navodi ‘dijaloško biće’, te da bez dijaloga čovjek nije čovjek. A što su sudionici dijaloga više različiti, to je dijalog smisleniji, potrebniji, plodotvorniji, bogatiji.

-Samo ekstremno introvertirane, agorafobične i asocijalne osobe preziru dijalog. To važi i za međureligijski dijalog. Ali, to bi trebalo da važi i sa sljedbenike različitih političkih ideologija, stranaka, koncepata. Nedopustiva je današnja sve veća isključivost između ‘ljevičara’ i ‘desničara’, ‘konzervativnih’ i ‘liberalnih’, ‘nacionalnih’ i ‘građanskih’, ‘vjernika’ i ‘nevjernika’. Ne tako davno prošla su vremena kada su se ljudi različitih svjetonazora bar uljudno poštovali i ozbiljno, sa pažnjom prihvatali argumente drugih. Nažalost, danas olako ljude drugih pogleda dehumanizujemo i ‘lijepimo im etikete’ – ‘fašista’, ‘boljševika’, ‘izdajnika’ – smatra Topalović.

On je vjernicima uputio čestitke povodom Vaskrsa, čestitajući im “Praznik nad praznicima“, “Novu Pashu“ – Hristovo Vaskrsenje.

-Želim im da se raduju zajedno sa svojom braćom i sestrama u crkvenim zajednicama, sa svojim porodicama i sa svojim susjedima. Hristos vaskrse – Zaista vaskrse! – poručio je na kraju razgovora protojerej-stavrofor dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Vladislav Topalović.