Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toplana u Banjoj Luci nema ni jedne marke za nabavku mazuta

BiH

toplana banja luka

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke izjavio je danas da je jako zabrinut kako će završiti grejna sezona u ovom gradu, jer Toplana trenutno ima 85 miliona KM duga i nema ni jedne marke za nabavku mazuta.

“Toplana je noćna mora, najjednostavnije rečeno. Toplana trenutno nema kapaciteta da sama riješi ništa, kao preduzeće jer ona je preduzeće koje treba da posluje na tržištu. Ušli su u sezonu bez mazuta i jako sam zabrinut kako ćemo ovu sezonu grejnu uopšte završiti”, rekao je Radojičić.

Istakao je da nema podrške Grada Banja Luke i Vlade RS-a u ovom momentu grad bi već ostao bez grijanja u sred zime.

“Predstavlja crnu magiju ili čaroliju kako mi sad rješavamo uopšte da se grad grije”, naglasio je gradonačenik Banjaluke.

Prema njegovim riječima u toku su razgovori o tehničkom i finansijskom restrukturisanju sa EBRD-om i drugim organizacijama kako bi se ovaj problem riješio za naredne sezone.

“Sad je manje-više jasno da se mora praviti novi objekat koji će biti na novi enegrgent, na drva. Ako budemo mogli finasijski zatvoriti konstrukciju optimalno je da koristimo narednu građevinsku sezonu i da narednu grejnu sezonu dočekamo sa novom toplanom. Svaka druga varijanta je katastrofalna jer ovakav sistem koji proizvodi godišnje oko 15 miliona KM gubitka je neizdrživ”, rekao je Radojičić.

Govoreći o uštedama u gradskoj administraciji istakao je da će se na sjednici Skupštine grada Banja Luka sljedeće sedmice naći 54 tačke dnevnog reda, od čega su više od polovine nove politike gradske administracije koje se tiču pojednostavljenja, ušteda i racionalizacija.

“Cijeli set prijedloga odluka odnosi se na smanjenje broja članova upravnih i nadzornih odbora po javnim ustanovama i preduzećima gde se dobija za svaku od ustanova do 40 posto uštede u odnosu na dosadašnje troškove upravnih i nadzornih odbora”, rekao je Radojičić.

Osim toga razmatraju se i odluke o ukidanje Radničkog univerziteta i transformaciji Centra za razvoj sela.