Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH nakon napada u Berlinu i Ankari pojačala mjere sigurnosti

specijalac-direkcija za koordinaciju

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini pojačale su mjere sigurnosti u toj zemlji nakon terorističkog napada u Berlinu i ubistva ruskog ambasadora u Ankari, a posebna pažđnja bit će posvećena osiguranju dočeka Nove godine u Sarajevu, gdje se očekuje okupljanje do 100.000 ljudi, potvrdio je danas direktor Direktor za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako su nakon terorističkih napada u Turskoj i Njemačkoj pojačane mjere osiguranja ambasada Rusije, Turske i Njemačke u BiH.

Pojasnio je kako je riječ o preventivnim mjerama jer nema izravnih naznaka mogućih terorističkih napada u BiH.

“Razmjenuju se informacije s ostalim sigurnosnim agencijama i sukladno tome pravimo procjene hoćemo li smanjivati ili pojačavati osiguranje”, kazao je Vilić.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH agencija je zadužena prije svega za osiguranje državnih dužnosnika, sjedišta tijela državne vlasti i diplomatskih predstavništava, no Vilić je kazao kako su njeni pripadnici sukladno svojim ovlastima uključeni i u pripreme za organiziranje dočeka Nove godine u Sarajevu, što je posao prije svega za lokalnu policiju.

Kazao je kako se na staru godinu na trgu pred sjedištem Parlamenta BiH očekuje između 70.000 i 100.000 ljudi pa se stoga poduzimaju posebne mjere kako bi sve proteklo bez incidenata.

Ranije je najavljeno kako bi u novogodišnjoj noći u Sarajevu trebao nastupiti Dino Merlin, a gradske vlasti žele da to bude najveća proslava u dočeka nove godine u regiji.