Prognoza za naredne dane

Toplotni val tek treba najsnažnije da “udari”, temperature rastu do 39 stepeni

Zagreb: Vlasnica vodom osvježava svog ljubimca
28.06.2020., Zagreb - Zagreb je poceo zahvacati toplotni val, sto utjece i na pse koji puno cesce moraju piti vodu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Moguć je pljusak u poslijepodnevnim ili večernjim satima

U Bosni i Hercegovini danas prijepodne bit će sunčano vrijeme. Jači razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana će usloviti pljuskove i grmljavinu. Padavine su najizglednije u istočnim, sjeveroistočnim i sjevernim područjima Bosne, rijeđe u centralnim i zapadnim. Lokalno je moguć pljusak poslijepodne na istoku i sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu BiH do 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 28 i 33, a na jugu BiH do 35 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano prijepodne. Umjeren porast oblačnosti u drugom dijelu dana. Moguć je pljusak u poslijepodnevnim ili večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će oko 14, a najviša dnevna oko 31 stepen.

U nedjelju  će u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U ponedjeljak će u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U ponedjeljak, prema prognozi FHMZ-a BiH, očekuje se sunčano vrijeme uz prolazan porast naoblake tokom dana, što u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu i sjeveru zemlje do 26, a dnevna od 32 do 38 stepeni.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se i u utorak. Jutarnja temperatura od 18 do 25, a dnevna od 33 do 39 stepeni Celzijusa.

U srijedu se očekuje sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 33 do 39 stepeni.