rekonstrukcija se proširuje

Tramvaji u Sarajevu do maja iduće godina samo od Čengić Vile do Baščaršije

tramvaj sarajevo – pixsell
15.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas su u Sarajevu poceli redovno voziti tramvaji, nakon duze pauze zbog mjera prevencije sirenja Covid-19 virusa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Kantonu Sarajevo na njenoj prvoj dionici se proširuju, tako da u subotu, 27. novembra počinje rekonstrukcija pruge na relaciji od Nedžarića do RTV Doma.

Tramvajski saobraćaj će radi organizacije radova biti obustavljen do Čengić Vile, a putnici će od Ilidže moći putovati autobusima, čiji je broj znatno povećan.

Radnim danima, autobusi će saobraćati od Ilidže do Čengić Vile svakih pet minuta, subotom svakih šest, a nedjeljom svakih devet minuta.

U funkciji će biti i nova privremena linija Nedžarići-Čengić Vila koja će saobraćati svakim danom.

Ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34.

Radi sigurnosti putnika i sprečavanja prelaska ceste pri presjedanjima u tramvaj, saobraćajnica na Čengić Vili pored Gras-a će biti zatvorena za saobraćaj svih vozila, osim za navedene autobuse, a vozačima će signalizacijom biti naznačena izmjena režima, kao i kojom saobraćajnicom mogu voziti.

Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile će biti povećan, a tramvaji će saobraćati svake četiri minute.

U svim vozilima važit će kuponi oba prevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. augusta, u njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, prikupljena je dokumentacija za materijale i došlo je vrijeme za nastavak radova prve dionice od Ilidže do Remize.

Planirani završetak radova za dionicu Ilidža-Remiza je maj 2022. godine.

Iz Ministarstva saobraćaja poručuju kako, nakon 60 godina, prvi put svi zajedno imamo ovako veliki projekt koji zahtijeva mnogo promjena i građanima i učesnicima u saobraćaju, zbog čega mole sve za razumijevanje kako bismo u skorijoj budućnosti imali prevoz kakav imaju mnogi evropski gradovi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.