Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International: Korupcija u BiH, Srbiji i Makedoniji u porastu

BiH

transparency korupcija (2)

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je indeks percepcije korupcije za 2015. godinu kojim je obuhvaćeno 168 zemalja svijeta. U balkanskoj regiji, u odnosu na 2014. godinu, najviše su napredovale Hrvatska i Albanija, a stanje s korupcijom pogoršalo se u BiH, Srbiji i u Makedoniji. Slovenija je i dalje najviše plasirana na rang listi, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Indeks percepcije korupcije koristi skalu od 0 do 100, s tim da 0 predstavlja visokokorumpiranu državu, dok se ona ocijenjena sa 100 smatra državom bez korupcije. Države sa visokom ocjenom su države sa vladavinom prava i jasnim pravilima ponašanja javnih dužnosnika.

Regionalno gledano, najviše su u odnosu na prethodnu 2014. godinu napredovale Hrvatska i Albanija za 3 boda. Hrvatska se sa 48 popela na 51, a Albanija sa 33 na 36 bodova.

Slovenija ima 60, a Crna Gora 44 boda, obje zemlje napredovale su za 2 boda. Kosovo stagnira sa 33 boda, a sve ostale zemlje u regiji zabilježile su porast korupcije i pad na rang listi.

transparency korupcija (1)

Srbija je sa 41 bodom pala na 40, a Bosna i Hercegovina sa 39 na 38 bodova. Najveći pad imala je Makedonija, za tri boda, sa 45 na 42 boda.

Slovenija je regionalno najviše napredovala u borbi protiv korupcije i nalazi se na rang listi od 168 zemalja svijeta na 37. mjestu, Hrvatska na 52., Crna Gora na 67., Makedonija na 68., Srbija na 73., BiH na 78., Albanija na 90., a Kosovo na 107. mjestu.

Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, poručila je kako nema veće štete za razvoj društva od korupcije koja omogućava da se nezakonite aktivnosti namjerno prikrivaju, a u javnost izbijaju kroz skandale, istrage i suđenja. Istaknula je kako je indeks percepcije korupcije ograničen na javni sektor, na dužnosnike, političare i službenike.

Procjenjuje se zloupotreba povjerenih ovlasti, podmićivanje dužnosnika, izigravanje postupaka javne nabave, pronevjere javnog novca, uspješnost antikorupcijskih mjera u javnom sektoru i sl.

“Cilj je poticati svijest o štetnosti korupcije na globalnoj razini, poticati vlast na djelovanje i promjene”, kazala je Budimir.

Najmanje korumpirane države u 2015. su Danska i Finska, slijede je Švedska, Novi Zeland i Nizozemska, a na začelju su Somalija i Sjeverna Koreja.

Indeks percepcije korupcije za 2015. godinu pokazuje da 68 posto država ima manje od 50 bodova, dok je prosjek svih 168 država koje sudjeluju u istraživanju 43 boda.