Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo BiH

Tri osobe optužene za zločine nad Bošnjacima u Brčkom, dvije imaju državljanstvo Srbije

brcko

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, 1992. godine, istakli su iz Tužilaštva BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina protiv čovječnosti na području Brčkog, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, 1992. godine, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Ranko Češić, rođen 1964. godine u Drvaru, ranije osuđivan, državljanin Republike Srbije, Slobodan Ljubičić, rođen 1972. godine u Brčkom, državljanin Republike Srbije, i Stojan Petrović, rođen 1960. godine u Brčkom, ranije osuđivan, državljanin BiH.

“Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Brčkog, u vremenskom periodu od aprila do decembra 1992. godine, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BH.

Oni se terete da su kao pripadnici – policajci Interventnog voda MUP-a RS, Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, zajedno optuženi Češić i Ljubičić počinili krivično djelo ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te protivpravno i nasilno zatvorili civile ženskog spola, a potom iste silovali i seksualno zlostavljali.

Optuženi Petrović se tereti da je protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti te nad žrtvom, prijeteći joj da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

“Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 49 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, pet stručnih vještaka i prilaganjem oko 130 materijalnih dokaza”, navode iz Tužilaštva BiH i dodaju da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.