Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica NF-a

Trivić objavila dokument za koji tvrdi da dokazuje izbornu prevaru

Foto: Pixsell/Facebook

Iako je od zadnjih općih izbora prošlo već više od sedam mjeseci, Jelena Trivić, uprkos mišljenjima da se radi o borbi sa vjetrenjačama, najavljuje da će pravnu i političku borbu nastaviti.

Jelena Trivić, koja je bila kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS na općim izborima u oktobru prošle godine, na Facebook profilu objavila je Izvještaj o kontrolnom brojanju za nivo predsjednika Republike Srpske, koji, kako tvrdi, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nikada nije objavila.

U izvještaju se, ističe Trivić, navode brojne izborne nepravilnosti, ali je CIK uprkos tome proglasio rezultate izbora po kojima je pobjednik za nivo predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik. Trivić, koja se nalazi na čelu novoformiranog Narodnog fronta, najavljuje i da se njena pravna i politička borba o ovom pitanju nastavlja, javlja BHRT.

Navela brojne nepravilnosti

Jelena Trivić je objavila šta je konstatovano u izvještaju Glavnog centra za brojanje o kontrolnom brojanju i svim saznanjima koja su utvrđena tokom kontrolnog brojanja za nivo predsjednika Republike Srpske. Uz tekst, ona je objavila i fotografije izvještaja. U samom izvještaju navode se brojne nepravilnosti.

“Na 1329 ili skoro 60 odsto biračkih mjesta, utvrđene su neregularnosti koje su išle u korist jednom kandidatu. Konstatovano je da se sa 62 vreće sa neiskorištenim izbornim materijalom manipulisalo i time kompromitovalo najmanje 20.000 glasačkih listića. Nestalo je 28 vreća sa najmanje 7.695 listića. Za 4.608 glasača, čiji su glasački listići uzeti u konačan zbir rezultata, se ne zna da li su ta lica fizički glasala. Konstatovano je da su pronađeni falsifikovani glasački listići na više biračkih mjesta, kao i da su svi falsifikovani glasački listići ‘iksani’ za jednog kandidata – Milorada Dodika”, objavila je Trivić.

Nastavlja borbu

Iako je od zadnjih općih izbora prošlo već više od sedam mjeseci, Jelena Trivić, uprkos mišljenjima da se radi o borbi sa vjetrenjačama, najavljuje da će pravnu i političku borbu nastaviti.

Прије неколико дана сам најавила да ћу, уколико ЦИК то не учини, објавити Извјештај о контролном бројању за ниво…

Posted by Jelena Trivic on Tuesday, June 13, 2023

“Ovo nije moja lična stvar, iako sam ja oštećena strana u tome svemu, već je ovo stvar principa i toga da se stane u kraj izbornim krađama. Mora se vidjeti da se to nije smjelo desiti zbog svih budućih stvari, jer izborna korupcija je sjeme svake druge korupcije”, navela je Trivić.

U Koaliciji “Pod lupom”, koja godinama prati izbore u Bosni i Hercegovini, ističu da je zbog brojnih malverzacija povjerenje građana u izborni proces poljuljano, te da se biračka mjesta što prije moraju opremiti novim tehnologijama koje će, ako ne iskorijeniti, onda barem u značajnoj mjeri smanjiti izborne prevare.

Čeka se reakcija CIK-a

“Biometrijsku identifikaciju birača, čime bi se spriječilo da jedna osoba više puta glasa sa različitim ličnim kartama i, ono što je jako bitno, uvođenje skenera koji bi automatski skenirali, ne samo glasački listić nego i rezultate sa tog glasačkog listića”, navodi Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Centralna izborna komisija BiH danas se nije izjašnjavala povodom izvještaja koji je objavila Jelena Trivić. Podsjećamo, opozicija, koja je sat-dva nakon zatvaranja birališta proglasila izbornu pobjedu, nakon što su iz CIK-a stigli drugačiji rezultati organizovala je u narednim danima nekoliko protestnih skupova tvrdeći da su pokradeni na izborima i da je prekrojena izborna volja građana. Prema podacima CIK-a, Milorad Dodik je na kraju imao oko 27 hiljada glasova više od Jelene Trivić.