Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osce

TrotoArt festival u fokusu posjete ambasadora Aggelera Banjoj Luci i Prijedoru

FOTO: OSCE/Facebook

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećena pružanju podrške jačanju kohezije u zajednici te poticanju napora za izgradnju trajnog mira

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler, završio je danas dvodnevnu posjetu Banjoj Luci i Prijedoru, gdje je učestvovao na TrotoArt festivalu i održao sastanke sa političkim te predstavnicima nevladinog sektora.

Ambasador Aggeler se pridružio uličnim izvođačima i umjetnicima na manifestaciji TrotoArt, koju je organizovao Grad Banja Luka te je sa djecom i mladima podijelio svoje znanje i iskustvo u crtanju.

„Biti dio živopisnog TrotoArt festivala je bila zaista izuzetna prilika da se upoznam sa sjajnim umjetničkim talentima i sa kreativnim duhom Banja Luke“, rekao je ambasador Aggeler.

Ambassador @brian_aggeler attends TrotoArt – sharing his creative side with youth of Banja Luka and beyond! Politics…

Posted by OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina on Sunday, June 18, 2023

Ambasador Aggeler je tokom posjete Banjoj Luci imao konstruktivan sastanak sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj društveno-ekonomskoj i političkoj situaciji u entitetu, kao i o reformskim procesima koji su u toku.

Posjeta je bila i prilika da se šef Misije OSCE-a u BiH sastane sa predsjednicom Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske, Majom Kremenović i predsjednikom Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjom Roverom. U fokusu razgovora bio je razvoj i implementacija relevantnih strateških dokumenata koji imaju za cilj unapređenje položaja i statusa nacionalnih manjina u Republici Srpskoj, ali i ostatku Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, ambasador Aggeler je posjetio Prijedor gdje se sastao sa Seidom Karabašić, predsjednicom Udruženja Prijedorčanki “Izvor” te Vesnom Šolajom i Rezijom Mujkanović, predsjednicom i predstavnicom Udruženja žena „Rudarka“ iz Ljubije. Ambasador Aggeler je pozdravio vrijednu ulogu udruženja žena na području Prijedora, kao važnih graditelja mira te pružio podršku njihovim inicijativama, naporima i umrežavanju sa drugim organizacijama civilnog društva, koje su ključne za provođenje aktivnosti izgradnje povjerenja u Prijedoru.

„Značajno je naglasiti da su sve aktivnosti usmjerene na izgradnju povjerenja izuzetno važne i korisne za unapređenje odnosa u zajednici kao i društvene kohezije u BiH“, naglasio je ambasador Aggeler, ističući značaj promoviranja međusobnog razumijevanja i zacjeljivanja rana iz prošlosti.

Tokom sastanka sa Fikretom Bačićem, predstavnikom Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora i predstavnicima Omladinskog centra Kvart, ambasador Aggeler je potvrdio spremnost Misije da pruži podršku inicijativama za ponovno pokretanje razgovora o izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora, kao i inicijativama usmjerenim na izgradnju povjerenja.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećena pružanju podrške jačanju kohezije u zajednici te poticanju napora za izgradnju trajnog mira.