Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica vanjskih poslova

Turković: Vakcine protiv koronavirusa za najugroženije u prvom kvartalu 2021. u BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je i zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara sudjelovala je na online sastanku s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem, koji je bio i sa ministrima vanjskih i europskih poslova Zapadnog Balkana, a na kojem je razgovarano o mogućnostima za nabavku i distribuciju dodatnog broja vakcina protiv koronavirusa

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je danas da je BiH već poduzela ozbiljne korake u nabavci velike količine vakcina za najugroženije i prioritetne grupe građana koje bi trebale stići u prvom kvartalu 2021. godine.

Turković, koja je i zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara sudjelovala je na online sastanku s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem, koji je bio i sa ministrima vanjskih i europskih poslova Zapadnog Balkana.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za nabavku i distribuciju dodatnog broja vakcina za COVID-19, a prema potrebama koje su iskazale države regije, saopšteno je.

Ministrica je zahvalila povjereniku na organizaciji sastanka koji je još jedna potvrda kontinuirane potpore i pomoći Europske unije regiji zapadnog Balkana.

Navela je da je BiH već poduzela ozbiljne korake u nabavci velike količine vakcina za najugroženije i prioritetne grupe građana koje bi trebale stići u prvom kvartalu 2021. godine, te da nadležna tijela nastavljaju intenzivan rad na osiguravanju dodatnih količina.

“Naša država kao i druge zemlje regije, očekuju daljnju pomoć svojih europskih partnera u nabavci dodatnih količina vakcina kako bi se postigla što viša stopa procijepljenosti”, kazala je Turković.