Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbija

“Ne koristite kućne testove na virus korona koji su se pojavili u apotekama”

“Inspekcije su već na terenu od jutros”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković apelovao je danas da građani Srbije ne koriste kućne testove na virus korona koji su se pojavili u apotekama, navodeći da su ti testovi namijenjeni isključivo privatnim zdravstvenim ustanovama.

Gojković je napomenuo da su ti testovi planirani isključivo za kvalifikovano zdravstveno osoblje i apelovao da građani koji su ih nabavili ne uzimaju sami bris jer prilikom nestručnog uzorkovanja materijal može biti neadekvatno uzet, a onaj ko uzima uzorak može da se povrijedi.

“Inspekcije su već na terenu od jutros”, rekao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba nakon što su mediji u Srbiji juče objavili da su se u apotekama pojavili “kućni testovi” za samotestiranje na virus korona.

On je naveo da je Krizni štab jutros odlučio da za predstojeći vikend važe sve dosadašnje epidemiološke mjere, a razgovarano je i o daljim mjerama koje će zavisiti od epidemiološke situacije.

Gojković je potvrdio da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala saglasnost za uvoz “Fajzerove” i “Biontekove” vakcine protiv virusa korona, kao i da će prve vakcine u Srbiju doći u ponedjeljak, 21. decembra, ili dan kasnije.

On je naveo da je riječ o 5.000 doza, te da do kraja godine treba da stigne još 10.000 doza, a u prvom kvartalu naredne godine 350.000.

Gojković je podsjetio da Srbija sa “Fajzerom” ima ugovor za nabavku 1,8 miliona doza vakcina, kao i da je trenutno u Agenciji za lijekove na ispitivanju ruska vakcina “sputnjik pet”.