Damir Arnaut

Tužilaštva pozvana da utvrde odgovornost za debakl tužbe BiH protiv Srbije

međunarodni sud pravde

“Ovaj pristup je državu Bosnu i Hercegovinu izložio poruzi u međunarodniim krugovima, te je potpuno iznevjerio porodice žrtava genocida”

Nevenka Tromp, bivša saradnica glavnog Haškog tužioca Džefrija Najsa i počasna građanka Sarajeva, gostovala je sinoć na Face TV-u. Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Parlamentu BiH, povodom njenih ponovljenih iskaza o reviziji presude za genocid poziva Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH da ispita odgovorne za vođenje tog procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

„Podsjećam da je Izetbegović još prije tri godine u gostovanju na TV1 izjavio:

‘Znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati. ‘Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao.’

Odluka da ovako postupi rezultirala je odbacivanjem zahtjeva još u administrativnoj fazi, od strane Registrara Međunarodnog suda pravde (MSP), troškom od preko 100.000 KM koliko je isplaćeno Sakibu Softiću, dodatnim troškovima u nikada objavljenom iznosu koji je isplaćen drugim savjetnicima i advokatima koje Izetbegović spominje, kao i međunarodnom stručnjaku Davidu Schefferu. Šta više, ovaj pristup je državu Bosnu i Hercegovinu izložio poruzi u međunarodniim krugovima, te je potpuno iznevjerio porodice žrtava genocida.

S tim u vezi, Izetbegovićeva izjava da savjetnike ‘nije trebao poslušati’, da je ‘trebao upoznati ostale bošnjačke lidere’, te da je ‘to…bila greška, trebao sam podijeliti odgovornost’, ukazuje da Izetbegović žali što je krivica za ovaj debakl isključivo njegova, a ne što je slagao, izmanipulisao i obmanuo porodice žrtava.

Ovdje se također postavlja i pitanje je li Izetbegović izmanipulisao i Davida Scheffera, dokazanog međunarodnog pravnog stručnjaka, te i od njega sakrio činjenicu da je Softić još 2016. godine dobio odgovor od MSP da on ‘nema legitimitet agenta BiH pred ovim sudom’, što je godinu dana kasnije zvanično potvrdio predsjednik tog suda Ronny Abraham.

Naime, prosto je nevjerovatno da bi stručnjak poput Scheffera u svjetlu takvih okolnosti pristao podržati predaju zahtjeva od strane Softića.

S obzirom na sve navedeno, Naša stranka traži od Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo da javno saopšte koje su konkretne korake poduzeli po ovom pitanju, da li su na navedene okolnosti uopće saslušali Izetbegovića, Softića, Scheffera, te ‘pravnike, advokate i savjetnike’ koje Izetbegović spominje, da li su istražili tokove novca vezane za ovo pitanje, te da li su utvrdili da li podnesak koji je dostavljen MSP-u uopšte sadrži bilo kakvu ‘činjenicu takve prirode da bi odlučujuće djelovala, a koja je prije izricanja presude bila nepoznata Sudu i stranki koja traži reviziju’, što je osnovni uslov za reviziju koji propisuje čl. 61. Statuta MSP-a.

Ja nemam nikakve sumnje da podnesak koji je Softić dostavio to ne sadrži, te da je cjelokupan postupak vođen s ciljem kupovine vremena i obmanjivanja javnosti. Oni su se, naime, nadali da će ovo biti redovan postupak pred MSP-om, što zna potrajati i decenijama, te su ignorisali ono što sam u medijima najavio i prije odluke Registrara: da ovakva pitanja čisto administrativne prirode nikada ni ne idu na sudsko odlučivanje. Time su izdali i Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, te, što je najtužnije, porodice žrtava.“