Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PREDMET “RESPIRATORI”

Tužilaštvo BiH izloženo pritiscima, otvorili novu istragu zbog curenja informacija

Tuzilastvo BiH (1)

Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka

Povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih Fadila Novalića i drugih, saopćenje se oglasilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da bi, kako su naveli, informirali medije i javnost o nastavku pritisaka koji se vrše na njih, ali i izvršenju novih krivičnih djela od strane onih koji su objavili lične podatke osumnjičenih i svjedoka iz optužnice.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine, kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao „nacrt optužnice“.

Nakon što je Tužilaštvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20 od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka;

Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

Tužilaštvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz krivičnog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom hitne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo – Povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ-a BiH.

Nadalje, Tužilaštvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcionisanja objelodanjivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

O svemu navedenom će biti hitno obaviještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visokog nivoa, te će biti zatraženo njhovo hitno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zloupotrebe u postupku”, navedeno je u saopćenju za javnost iz Tužilaštva BiH.