Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH još istražuje napade u Zvorniku, Rajlovcu i Zavidovićima

BiH

napad zvornik

Tri teroristička čina koja su se dogodila u BiH tokom 2015. godine napad u Zvorniku, Rajlovcu i Zavidovićima još uvijek su predmetom istrage Tužilaštva BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

– Predmeti su u fazi istrage i ne možemo davati dodatne informacije ili komentare – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prvi napad u Zvorniku

Podsjećamo, 27. aprila 2015. godine napadač Nerdin Ibrić došao je pred Policijsku stanicu Zvornik ušao u prostorije i počeo pucati. U razmjeni vatre poginuo je jedan policajac, a dva su ranjena. Poginuo je i Ibrić.

Tužilaštvo BiH formiralo je tada po nalogu glavnog tužioca istražni tim u koji su uključeni tužioci iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, kao i istražitelji i stručni saradnici, koji rade na istrazi u ovom predmetu kako bi se rasvijetlio teroristički akt.

Iako su zbog sumnje na povezanost s ovim činom uhapšeni Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović koji su u pritvoru proveli mjesec dana nakon čega su pušteni, do danas nije podignuta optužnica niti ima jasnog motiva zašto je Ibrić izvršio napad. Dok su jedni tvrdili da je blizak selefijskoj zajednici, drugi su razlog vidjeli u osveti jer je Ibrić kao dijete ostao bez oca kojeg su ubili pripadnici Vojske RS.

Ubistvo vojnika OS BiH

Drugi napad koji istražuje Tužilaštvo BiH dogodio se 18. novembra 2015. godine u kasnim poslijepodnevnim satima u neposrednoj blizini kasarne OS BiH u Rajlovcu. Napadač Enes Omeragić naoružan puškom ušao je u sportsku kladionicu i pucao prema dvojici pripadnika OS BiH. Nedeljko Radić i Armin Salkić od zadobijenih povreda su preminuli.

Omeragić je po izlasku iz kladionice vidjevši još jednog pripadnika OS BiH u uniformi kod obližnjeg autobusa pucao koji je od krhotina stakla zadobio povrede. Omeragić je pobjegao u pravcu Sokolja gdje se zatvorio u kuću, a nakon nekoliko sati izvršio je samoubistvo.

Navodno su prilikom pretresa njegove kuće pronađeni predmeti i literatura koja se povezuje sa ISIL-om I radikalnim islamom. Nekoliko svjedoka tvrdilo je da je Omeragić ciljano išao prema Radiću i Salkiću jer je ranije imao sukob s njima i želio im se osvetiti.

Nepoznat napadač u Zavidovićima

Samo nekoliko dana poslije, tokom noći 23. na 24. novembar 2015. godine na Policijsku stanicu Zavidovići bačena je eksplozivna naprava.

Kako je tada saopćeno, postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma, te je postupanje u ovom slučaju preuzelo Tužilaštvo BiH, koje će i voditi daljnju istragu i po čijem nalogu je formiran zajednički tim SIPA-e, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji će raditi na prikupljanju operativnih saznanja, te identifikovanju i lociranju izvršioca.

Do danas nije poznat počinilac za ovo djelo, kao ni motivi za ijedan od ovih terorističkih napada.