bh. pravosuđe

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor, pa se predomislilo: Roguljić i Lubura već na slobodi

lubura hapšenje

Sud BiH je, naime, u petak prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH od 12. augusta, i donio rješenje kojim im je ukinut pritvor određen takođe 12. augusta

Bojan Roguljić (41), sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, te Nedeljko Lubura (47), načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u MUP-u RS, koji su uhapšeni 11. augusta na području Banje Luke, pušteni su na slobodu.

Sud BiH je, naime, u petak prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH od 12. augusta, i donio rješenje kojim im je ukinut pritvor određen takođe 12. augusta.

Zanimljivo je da je upravo Tužilaštvo BiH zatražilo da im se odredi pritvor.

Roguljiću i Luburi određene su mjere zabrane. Roguljiću je zabranjeno napuštanje boravišta, te putovanje i sastajanje sa određenim osobama, a obavezan je povremeno se javljati nadležnom državnom organu.

Prve tri mjere se odnose i na Luburi, s tim što mu je zabranjeno posjećivanje određenih mjesta ili područja, ali, sudeći prema saopštenju iz Suda BiH, nije obavezan da se javlja nadležnom državnom organu.

“Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše bilo koju obavezu nametnutu ovim rješenjem”, naveli su iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH su za Nezavisne novine rekli da je prestala potreba za pritvorom.

“S obzirom da je počinjenje kaznenih djela u potpunosti zadokumentirano, a također imajući u vidu i ukupne iskaze osumnjičenih koje su dali u prisustvu branitelja, prestala je potreba za mjerom pritvora, te je o tome obaviješten i Sud BiH”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.