Tužilaštvo traži pritvor za Besima Durakovića i Šefika Hodžića

besim durakovic1

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića (58) iz Gračanice i zaposlenika u Upravi Šefika Hodžića (39) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

– Duraković je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u sticaju s krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja, protivzakonito posredovanje i povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Hodžić je osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i sprečavanje dokazivanja – saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U saopćenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je Duraković od 2009. do 2015. godine donio više odluka o javnoj nabavci za isporuku autodijelova i servisiranje vozila Uprave prilikom kojih je kao dobavljač izabran autoservis s područja Gračanice iako nije ispunjavao uvjete iz konkurentskog zahtjeva kao ostali ponuđači.

Također, da je ova firma više puta fakturisala usluge za autodijelove i servisiranje koje nikada nije isporučila ili obavila, u čemu je učestvovao i zaposlenik Hodžić i da su tako omogućili ovoj firmi pribavljanje koristi u iznosu od oko 31.000 KM.

– U septembru 2015. godine, Duraković i Hodžić su organizirali servisiranje vozila Uprave u drugim autoservisima, pokušavajući tako prikriti dokaze u predmetu Tužilaštva – stoji u saopćenju.

Duraković je osumnjičen i da je tokom 2011. godine, prilikom inspekcijskog nadzora firme iz Živinica koja se bavi otkupom i prodajom željeza i lima, posredovao kod inspektora zaduženog za inspekciju, da u potvrdi o privremenom oduzimanju robe iz ove firme izostavi veći dio željeza i lima, koji je ova firma prodala trećem licu i na taj način im je pribavljena korist u iznosu od oko 6.000 KM.

U saopćenju se navodi da je Duraković osumnjičen i da je u periodu od 2012. do 2014. godine uticao na inspektora Uprave da ne provodi rješenje koje je donio, kao i rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH i odluku Kantonalnog suda u Tuzli po žalbi na ovo rješenje koja je odbijena, a vezano za zabranu prometa i prodaje određenih roba na dnevnoj pijaci u Živinicama koju vodi JKP „Komunalno“ iz Živinica.

Također, da nije postupao po pomenutim rješenjima, niti po zahtjevima jedne firme iz Živinica koja je tražila izvršenje odluke suda i rješenja inspekcija i time ovu firmu stavio u neravnopravan položaj.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona podsjećaju da su, po nalogu ovog Tužilaštva i po naredbi nadležnog suda, pripadnici MUP-a TK izvršili pretrese objekata, automobila i osoba u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, te također privatne i poslovne objekte i automobile. Nakon pretresa, Duraković i Hodžić su lišeni slobode te je je pronađena određena dokumentacija i predmeti za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela i koje su pokušali prikriti.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Ovo Tužilaštvo je ranije imalo otvorene istrage u ova tri slučaja, te su u predmetima osumnjičene i druge osobe za različita krivična djela, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.