Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljica Kurspahić bez komentara na Salihovićevo napuštanje ročišta

kurspahic_alena

Vršilac dužnosti glavnog disciplinskog tužioca Alena Kurspahić nije željela da komentariše napuštanje ročišta pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, navodeći da je to njegova odluka i njegovo pravo.

Kurspahićeva je rekla novinarima da je na početku ročišta Salihović sa svojim opunomoćenikom napustio ročište jer je odlukom komisije zatvoreno za javnost.

“Na današnjem ročištu izvode se dokazi saslušanjem svjedoka kancelarije disciplinskog tužioca, a to su tužioci tužilaštva BiH Edina Bilk, Božo Mihajlović, Dubravko Čampara i Mizra Hukeljić”, navela je Kurspahićeva.

Ona je objasnila da je ročište nastavljeno s obzirom na to da se vodi supsidijarno prema zakonu o parničnom postupku.

Kurspahićeva kaže da su, ukoliko tuženi ne bude pristupio narednim ročištima, zakonom o parničnom postupku regulisane okolnosti da li ono može biti održano ili će biti odgođeno.

Ona je rekla da je zadovoljna dosadašnjim tokom postupka, prvenstveno u dijelu dokaza koji su izvedeni.

“Današnji svjedoci su u potpunosti potvrdili navode disciplinske tužbe i što se kancelarije disciplinskog tužioca tiče ročište ide prema planu kako smo i očekivali”, dodala je Kurspahićeva.

Pred prvostepenom Disciplinskom komisijom VSTS-a u toku je ispitivanje četiri tužioca Tužilaštva BiH bez prisustva Salihovića i njegovog advokata Rifata Konjića.

Salihović, koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, i njegov branilac odbili su da prisustvuju ročištu jer je zatvoreno za javnost.