Masakr na Kapiji

Tuzlaci o lažima iz Srbije: Kapija je bolna rana, Vučićev režim ugrožava mir

masakr

Da bi opravdali sakrivanje Đukića, Imamović kaže da režim Srbije ugrožava međunarodno pravo, stabilnost i mir na Balkanu, kao i obraz svih građan Srbije

Nakon frapirajućeg teksta o zločinu na tuzlanskoj Kapiji koji je jučer objavljen u beogradskim Večernjim novostima stigle su reakcije iz Tuzle. Tuzlaci poručuju da su na ovakav način, uz prikrivanje zločinca Novaka Đukića, narušeni mir i stabilnost na Balkanu.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je istina već poznata i utvrđena pravosnažnom sudskom presudom Novaku Đukiću.

“Poznato je da je vojska ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića tri i po godine granatirala građane u opkoljenim gradovima BiH i time počinila najstrašnije moguće ratne zločine koji su dokazani i pravosnažno presuđeni u Hagu. Jedan od takvih je i zločin na Kapiji u Tuzli koji je pravosnažno dokazan i presuđen presudom Suda BiH, a kojim se za ratni zločin osuđuje Novak Đukić. On je pobjegao u Srbiju i tamošnje ga vlasti suprotno međunarodnom pravu odbijaju izručiti i po mom mišljenju prave problem svim građanim Srbije”, izjavio je Imamović, prenosi Tuzlanski.ba.

Da bi opravdali sakrivanje Đukića, Imamović kaže da režim Srbije ugrožava međunarodno pravo, stabilnost i mir na Balkanu, kao i obraz svih građan Srbije.

“Osporavanje pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao što je i zločin počinjen 25. maja 1995. godine, zaista otvara ionako živu ranu. Pronašli su nekog generala koji se usudio potpisati mišljenje koje je iznad presude istine, pravde, da su žrtve krive, a ne ubica i ubice. Negiranje ovog zločina, zaštita ubice i zločinca te njegovo neizručivanje narušavaju mir i stabilnost na Balkanu, pravdu, istinu, ugrožava sve ljudsko”, potcrtao je Imamović te pozvao vlasti Srbije da poštuju odluke i izruče Đukića vlastima BiH.

Večernje novosti, pozivajući se na studiju koju potpisuje Ilija Branković, tvrde, između ostalog, da se u centru Tuzle 25. maja 1995. godine dogodila “simultana teroristička eksplozija”. Ovakav potez, smatraju iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje, predstavlja reciklažu laži koje se u vezi s Kapijom ponavljaju od trenutka kada je Đukić otišao u Srbiju.

“Večernje novosti laži o događaju 25. maja 1995. godine u Tuzli objavljuju u kontinuitetu već skoro pet godina. Najveći problem predstavlja činjenica da samoprozvani tim stručnjaka koji kreira scenarije na Kapiji ima podršku Srbije u finansijskom i tehničkom smislu. To je najopasnija poruka. Ono što je uradila Miloševićeva Srbija, danas relativizira Srbija Aleksandra Vučića. Ovdje se krije konkretan odgovor na jednostavno pitanje: zašto Srbija četiri godine suprotno potpisanom protokolu ne upućuje generala Novaka Đukića na izvršavanje pravosudne odluke u neki od srbijanskih zatvora? Zašto Srbija u kontinuitetu uz traljavo pravosuđe ove zemlje i političke adrese zloupotrevljava sve sporazume koje je potpisala sa BiH?”, kazao je predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.

Podsjećamo, Sud BiH je zbog zločina na Kapiji na 20 godina zatvora osudio generala Vojske RS-a Novaka Đukića. Vještak na tom suđenju bio je Berko Zečević, koji je tokom postupka dokazao ono što se dogodilo kobne noći u centru Tuzle.