Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TV1 debata: Lazović i Nikšić uvjerljiviji od Imamovića

BiH

files-600×330

Na TV1 sinoć je održana debata u kojoj je Nikolina Vrankić Veljović ugostila kandidate za predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP).

Kandidati za predsjednika SDP BiH za naredni mandatni period su Emir Đikić, Jasmin Imamović, Miro Lazović, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić, za koje je Predsjedništvo ove partije ranije potvrdilo da ispunjavaju sve neophodne uvjete.

Kandidati su večeras imali priliku da predstave svoj program i svoje viđenje partije, njeno idealno uređenje, te da odgovore na mnogobrojna pitanja. Kako su se kandidati snašli pročitajte u nastavku gdje vam donosimo kratku analizu nastupa svih pet kandidata.

Lazović i Nikšić: Odlučni, uvjerljivi i konkretni

Miro Lazović je pokazao da iza sebe ima veliko političko iskustvo, tokom svog govora sve je stvari postavio na svoje mjesto te se je vješto borio sa pitanjima na koja je u većini slučajeva davao konkretne odgovore, ali ipak je bilo i situacija gdje je, žargonski rečeno, dao ne tako popularne “političke odgovore”.

Tokom emisije Lazović je izrekao nešto što se možda i neće svidjeti članovima SDP-a, tačnije, rekao je da stranka nije trajna, što je i potvrdio nekoliko puta. Prvi put kada je izašao iz SDP-a i osnovao SDU, drugi put kada je izašao iz SDU i osnovao USD i konačno treći put kada se iz USD-a vratio u SDP. Gledajući njegovu odnos prema drugim kandidatima veoma lako se da zaključiti da Lazović za jedinog ozbiljnog protukandidata smatra Nermina Nikšića. Ukoliko dođe do drugog kruga, Lazović je definitivno kandidat koji će se sa Imamovićem, uz blagu prednost, boriti za to drugo mjesto.

Nermin Nikšić je još jednom pokazao svoju odlučnost, uvjerljivost i veliki nivo političke pismenosti. Pored usklađenosti gestikulacija i mimike sa verbalnim govorom Nikšić je djelovao smireno i sigurno, što je rezultiralo opuštenim govorom.

Govorio je o konkretnim stvarima veoma direktno, te je za svaki problem ponudio realno i prihvatljivo rješenje. U jednom trenutku debata se je pretvorila u skup podrške Nikšiću, kada su svi kandidati komentarisali njegov rad na poziciji Premijera FBiH i sami priznali da je Nikšić najbolji kandidat među njima.

Bivši i najuspješniji premijer FBiH je ove izjave vješto pretvorio u svoju korist te ne kraju samo “dodao tačku na i” čime je učvrstio svoju poziciju uspješnog lidera. Nikšić je zasigurno jedan od rijetkih političara koji dobro vlada političkom scenom ali i vjerovatno osoba koja će voditi SDP u naredne četiri godine.

Imamović, Mo-Tzu i ostali veliki mislioci

Jasmin Imamović je govorio sporo, što je jako neuobičajeno za debate. Iako je u početku djelovao kao da vlada materijom u nastavku se činilo da nema konkretnog odgovora na najteža pitanja te da pokušava umotati svoje odgovore kroz razne citate i misli drevnih mudraca, te je čak u nekoliko trenutaka to vrlo vješto i uspio uraditi.

Pričao je kako SDP treba da vodi širok tim ljudi, tačnije pričao je o decentralizaciji SDP-a na čemu je nekoliko puta i poentirao. Budući način rada je poredio sa radom svog uspješnog tima u Tuzli rekavši da je to najuspješniji tim u Bosni i Hercegovini. Ipak, članovi SDP-a iz Tuzle se sa tim neće složiti jer je SDP u Tuzli u vrlo kratkom periodu izgubio oko 16 hiljada glasova.

U svakom slučaju Imamović je ozbiljan kandidat koji će se sa Lazovićem boriti za drugo mjesto, a u slučaju prolaska u drugi krug sve mogućnosti postaju otvorene.

Pudarić kao na izletu, Đikić kao u kafani

Emir Đikić je “novo” lice u SDP-u. Kažemo “novo” pod navodnicima jer je izjavio da je tu, u SDP-u, već dvadeset godina iako je radio za nevladinu organizaciju Transparency International Bosne i Hercegovine. Neverbalni govor je najveća mana ovog kandidata.

Mahanje rukama, mlataranje glavom i pravljenje grimasa sigurno neće pozitivno djelovati na članove SDP-a. Iako je sebe uporno pokušavao predstaviti kao velikog socijaldemokratu to je radio jako neuvjerljivo, na silu, bez takta.

Ukratko rečeno, Đikićev večerašnji nastup je ravan nastupu nekog “kafanskog političara”, a da li je to ili ne Emir Đikić neće imati prilike da pokaže jer je apsolutni autsajder na ovim izborima.

Svetozar Pudarić je definitivno pokupio simpatije dijela članstva, ali ne svojim političkim znanjem nego svojim simpatničnim nastupom. Moramo priznati i da je u nekoliko navrata, kada nije imao konkretan odgovor, vješto poentirao korištenjem “političkih fazona” što je definitivno nasmijalo večerašnji auditorij.

Pudarić će ostati upamćen kao kandidat koji je svima drag i kojeg bi svi voljeli vidjeti u vrhu SDP-a, ali nikako na mjestu predsjednika najveće multietničke partije u Bosni i Hercegovini. Popularni Sveto će imati priliku da se dokazuje u nekim drugim bitkama, a ova je za njega odavno završena.

Izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine po principu “jedan član – jedan glas” će se održati 20. septembra. Ovaj način biranja predsjednika jedne političke organizacije je novitet u Bosni i Hercegovini.

sdp