BiH

UIOBiH

U Banjoj Luci i Brčkom oduzete cigarete i duhan vrijedni 60.000 KM

11/12/2019

Radi se o akciznim proizvodima koji su se prodavali bez akciznih markica koje izdaje UIO

Na tržnici u Banjoj Luci i na području Brčko Distrikta oduzeto je 7.350 paklica cigareta i 166 kg duhana za pušenje, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM. – saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Radi se o akciznim proizvodima koji su se prodavali bez akciznih markica koje izdaje UIO.

U Banjoj Luci su oduzete 922 paklice cigareta raznih prozvođača, 61 kg rezanog duhana i 66 pakiranja ručno napravljenih cigareta, koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“ i za koje nije postojala dokumentacija o porijeklu robe.

-Druga operativna aktivnost povedena je na području Brčko Distrikta, gdje su ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla na osnovu operativnog rada došli do saznanja da postoji više osoba koje se bave distribucijom cigareta na području BiH, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja – navodi se u saopćenju iz UIO.

Privremeno su oduzeli 6.608 paklica raznih cigareta koje su bile obilježene stranim akciznim markicama, kao i 105 kg duhana.

Iz UIO dodaju da će protiv devet osoba biti poduzete dalje zakonom propisane mjere i radnje.

Navedene aktivnosti su u sklopu nastavka provođenja operativnih provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini usmjerenih na sprečavanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.