U Banjoj Luci promovisan prevod Kur'ana na ćirilici Miće Ljubibratića

Promovisan prevod Kur'ana na ćirilicu

Prevod Kur'ana na srpski jezik i ćirilicu odnosno “Koran”, Miće Ljubibratića, i “Svjetovi Kur'ana”, svezak eseja akademika Enesa Karića u izdanju “El-Kalem” izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice BiH i Muftijstva banjalučkog promovisan je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Promocija je održana povodom otvaranja obnovljene Ferhad-pašine džamije u Banjaluci zakazanog za 7. maj.

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki ovim povodom je istakao da je u pitanju veoma značajan projekat za Islamsku zajednicu, kao i da je ponosan što je muftijstvo zajedno sa izdavačkom kućom “El-Kalem” učestvovalo u tom projektu. Za Ljubibratića je istakao da je to čovjek koji je imao za cilj da u ono vrijeme približi dva naroda, srpski i bošnjački.

“Ovim ujedno šaljemo poruku da je ćirilica naše zajedničko pismo na kojem trebamo zajedno učiti”, rekao je Kozlić.

Akademik Enes Karić kazao je da je Mićo Ljubibratić je rođen 1839., a umro 1889. godine, živio je 50 godina ali je ostavio iza sebe jedno značajno djelo. Njegov prevod Kur'ana Karić je nazvao remek djelom u tadašnjem jeziku i na jezičkom arealu od južnih granica Slovenije do sjevernih granica Makedonije.

“Taj jezički areal danas nazivamo različitim imenima, četiri su naziva službena u upotrebi, srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik, ali Mićo Ljubibratić je ostavio nešto što je objavljeno prije 121 godinu u Beogradu i danas smo ponosni što prezentiramo to djelo i danas kad čitate to djelo imamo posve nesmetanu komunikaciju sa svetim porukama Kur'ana ili sa svjetovima Kur'ana”, rekao je Karić.

Dodao je da je očigledno da kada zanemarimo sve što je bilo iza nas u ovih 121 godinu da “neka dobra molba dragom Bogu prati ovo Ljubibratićevo djelo, nek dobra dova kako bi kazali bh. muslimani jer očito je da danas taj prevod plijeni jednom neobično lijepom porukom i komuniciranjem”.

Večerašnjoj promociji pored brojnih građana, kulturnih radnika, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.