Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

U BiH odobren uvoz prvih 108.000 doza vakcine AstraZeneca

Ovo su svakako ohrabrujuće vijesti, samo se postavlja pitanje zašto vlasti nisu reagirale ranije, nego su nam sa svih nivoa poručivali da je nemoguć uvoz vakcina u BiH na bilo koji način i obmanjivali nas da zbog “afere respiratori” niko neće da uveze prijeko potreban lijek

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je Rješenja za uvoz vakcina protiv Covid 19 u BiH. Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcina i Rješenje za uvoz dobila je firma “Hercegovina lijek”, na osnovu provedenog tendera.

Ovu informaciju je potvrdilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a nakon što su ih, kako su naveli o tome obavijestili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Piše:Semira DEGIRMENDŽIĆ

Do iznenadnog odobrenja uvoza vakcina došlo je nakon što je aktiviran član 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. Prema tom članu Agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet ako Vijeće ministara BiH proglasi vanredno stanje i na zahtjev i na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta.

Iz Ministarstva civilnih poslova su potvrdili da je odabran i veletrgovac za uvoz vakcina, a na osnovu ranije provedenog tendera.

– Agencija je izdala Rješenja za uvoz vakcina u BiH. Riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcina. Odabrani veletrgovac, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku vakcina za BiH. Ovim činom se stiču svi uslovi da vakcine nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit građana BiH – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Objavom ovih informacija “padaju u vodu” skandalozne tvrdnje pojedinih političara u BiH da nakon “afere respiratori”, nijedan veletrgovac ne želi nabavljati vakcine, a čime su pokušali opravdati svoju nesposobnost da u skaldu sa postojećim zakonima riješe pitanje nabavke vakcina.

Također, neosnovanima su se ispostavile tvrdnje da nema zakonske mogućnosti za uvoz vakcina, jer se sada pokazalo da je moguće aktivirati član 66. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima s obzirom na to da je na snazi odluka o stanju prirodne nesreće u BiH koju je Vijeće ministara BiH donijelo još u martu prošle godine.

No, sada se postavlja pitanje zbog čega procedure nisu pokrenute ranije i da li smo već mogli imati vakcine u BiH da su vlasti radile svoj posao i bolje koordinirale aktivnosti i međusobno sarađivale?

Podsjetimo da je Agencija proteklih mjeseci tri puta slala upit Vijeću ministara BiH o tome da li je BiH još uvijek u stanju prirodne nesreće, kako bi se mogli primijeniti članovi zakona koji predviđaju skraćene procedure u vanrednim okolnostima, a o čemu je Fokus već pisao.

Zašto Vijeće ministara BiH nije odmah odgovorilo da je odluka o vanrednom, odnosno stanju prirodne nesreće na snazi i zbog čega ih je o tome trebalo pitati više puta?

A, da koordinacije i dalje nema potvrđuje i činjenica da je federalni premijer Fadil Novalić jutros organizirao sastanak s kantonalnim premijerima i ministrima zdravstva, a na kojem se razgovaralo o formiranju komisije koja bi bila nadležna za nabavku vakcina. Kako su za Fokus potvrdili neki od učesnika jutrošnjeg sastanka kod Novalića, niko ih nije izvijestio o tome da je odobreno rješenje o uvozu vakcina.

Informacija da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala rješenje ovlaštenom veletrgovcu da uveze prve količine vakcina, govori o apsurdnoj situaciji da u Vladi FBiH očigledno niti su u stalnom kontaktu s Agencijom, niti s Ministarstvom civilnih poslova, a trebali bi biti.

Podsjećamo na to da je Ministarstvo civilnih poslova BiH krajem prošle godine objavilo Javni poziv za dostavljanje ponude za nabavku uslova uvoza, skladištenja i transporta za koji je rok istekao 21.januara.

Na ranije upite Fokusa da li se i koliko firmi javilo na ovaj poziv Ministarstva, iz te institucije ranije su nam odgovarali da tenderska procedura nije okončana, te da takve informacije ne mogu podijeliti s nama. Danas smo napokon saznali da je odobrenje za uvoz dobila kompanija “Hercegovina lijek”.

Odgovor na pitanje zbog čega ovu informaciju nisu znali i ostali u lancu odgovornih i nadležnih u BiH zasigurno leži u činjenici da nisu radili svoj posao kako treba.