Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH prvi put održan Smoke-Free prijem povodom Dana bez cigarete

Smoke Free prijem

Prvi put u Bosni i Hercegovini večeras je u Sarajevu održan “Smoke-free prijem”, manifestacija povodom obilježavanja međunarodnog Dana cigarete, ustanovljenog davne 1980. godine na inicijativu mladih ljudi upravo iz BiH, iz Tuzle.

Organizator prijema bilo je Udruženje PROI koje već dvije godine provodi kampanju „Smeta mi“, a organizaciju su također pomogi Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici Svjetske banke i Švicarske ambasade u BiH.

Ukazano je na značaj borbe za zdravo životno okruženje bez duhanskog dima i upućen apel da entiteti u BiH usvoje nove zakone o kontroli upotrebe duhana i duhanskih prerađevina.

Suština zakona je da pojedinci koji žele da konzumiraju cigarete mogu to činiti, ali na način da pritom ne ugrožavaju zdravlje nikoga drugog, naglasio je na ceremoniji David Cramer iz Ambasade Švicarske u BiH.

Da će snažno lobirati na usvajanje ovih entitetskih zakona, veoma bliskih evropskim standardima, najavio je i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark. Poručio je također da Bosna i Hercegovina ne može postati članica Evropske unije ukoliko zakonodavstvo ne prilagodi evropskom.

Na značaj zakona su na prijemu također ukazali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije i mnogi drugi gosti.

Tokom prijema su dodijeljena priznanja organizacijama i pojedincima za doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima u Bosni i Hercegovini.

U kategoriji međunarodnih organizacija, specijalno priznanje je dodijeljeno Delegaciji EU u BiH, a sportista Tomislav Cvitanušić je dobitnik u kategoriji Smoke-Free javna ličnost.

Nagradu u kategoriji „Najbolje novinarsko izvještavanje o kontroli duhana“ primio je portal Klix.ba, a kao ustanova bez duhanskog dima je nagrađen Klinički centar u Sarajevu.

Kao Smoke-Free omladinska organizacija nagrađen je Centar za edukaciju mladih, dok su Smoke-Free političari Jasna Duraković i Oliver Radoš. Sami Tanović i njegov restoran “Kriva Ćuprija“ su Smoke-Free u kategoriji „Ugostiteljstvo bez duhanskog dima“.

Priznanja su dobili Crveni križ općine Novo Sarajevo, kompanija Simphony te Asocijacija srednjoškolaca BiH te medijske kuće: Federalna novinska agencija, BHRT i Avaz, te Radio Sarajevo.

Smoke-Free prijem je organiziran u BiH prvi put da bi bili istaknuti prednosti i isplativost održavanja zabava bez duhanskog dima, a ugostitelji motivirani na kreiranje zdravog okruženja u njihovim objektima, pružajući podršku novim zakonskim rješenjima o kontroli upotrebe duhana.

Mjesto događaja, ugostiteljski objekat „Druga kuća Lora“, za ovu priliku je bio potpuno bez duhanskog dima.

Dobitnike nagrada odabrali su predstavnici civilnog društva i članovi Odbora za nagrade Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.