Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrelo ljeto

U BiH stižu vreli dani i tropske noći, temperature će rasti čak do 40 stepeni!

vrucina-zena-lezi

Prema tvrdnjama meteorologa, očekuje nas  jedno od najtoplijih ljeta za cijelu Evropu

Meteorolozi kažu da nas u BiH očekuje jedno od tri najtoplija ljeta do sada i temperature i do 40 stepeni Celzijusovih.

Međutim, poslije snijega i kišnog završetka maja, stižu nam vrele temperature tokom ljeta.

Kako najavljuju meteorolozi, u prvoj polovini juna očekuje nas toplije, ali nestabilno vrijeme, te navodi da će period druge polovine maja i prve polovine juna biti najkišovitiji period na našem podneblju. Problem će predstavljati nedostatak vlage u julu, a posebno u augustu. Također, u augustu će predstavljati problem i nedostatak padavina, te visoke temperature koje će rasti čak do 40 stepeni! U julu nas očekuju i tropske noći kada temperature neće padati ispod 24 stepena.

Prema tvrdnjama meteorologa, očekuje nas  jedno od najtoplijih ljeta za cijelu Evropu.

Prema prognostičkim materijalima za nadolazeću sezonu, ljeto na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja.

Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa.

Kad je riječ o padavinama, prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka,te će ukupna količina padavina i biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine ali i najmanja u osam godina, saopšteno je.

Proljeće i jesen su se zamijenili: Pogledajte kakvo nas (ne)vrijeme očekuje narednih dana