Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

U BiH zaraženo još 299 osoba, ohrabruje veliki broj oporavljenih

Sarajevo: Zaštitna maska za lice najčešće je viđena na ruci
07.09.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Iako je svakodnevno u BiH nekoliko stotina novozarazenih virusom Covid-19, maska se najcesce nosi na ruci. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Neki smrtni slučajevi u protekla 24 sata nisu prijavljeni na području FBiH federalnom Zavodu za javno zdravstvo

U BiH u protekla 24 sata, danas do 11:55 minuta, 299 osoba je novozaraženo, a prijavljene su zvaničnim institucijama u BiH. U FBiH je 227 novozaraženih i najmanje 4 smrtna slučaja, a u RS 72 novozaražena i jedan smrtni slučaj.

Neki smrtni slučajevi u protekla 24 sata nisu prijavljeni na području FBiH federalnom Zavodu za javno zdravstvo. Radi se o smrtnim slučajevima iz HNK.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata na virus korona testirano je 1.569 uzoraka od kojih je 227 bilo pozitivno, a četiri lica su preminula, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Preminuli su po jedan muškarac iz Bugojna, Sarajeva i Živinica, te žena iz Visokog.

Novi slučajevi zaraženih virusom korona registrovani su u svim kantonima u FBiH, osim u Posavskom.

U Federaciji je do sada testirano ukupno 128.850 uzoraka, a virus korona je potvrđen kod 13.793 lica.

Zaključno sa današnjim danom izliječeno je 9.968 pacijenata, a u protekla 24 sata, oporavak je zabilježen kod 273 pacijenta.

Trenutno je aktivno 3.440 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH je 385, od čega su 253 lica muškog i 132 ženskog pola.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata virusom korona zaraženo je 72 lica, od testiranih 434, a umrla je starija žena iz Foče, rečeno je danas u Banjoj Luci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS.

Direktor Instituta za javno zdravstvo  Branislav Zeljković istakao je da je ovaj entitet preduzeo sve mjere za zaštitu đaka u školama, ali se mora raditi na jačanju discipline.

“Još jednom apelujem na građane u RS-uda se pridržavaju propisanih mjera u borbi protiv virusa korona, jer disciplina kreće od pojedinca”, rekao je Zeljković.

Epidemiologinja Jelena Đaković Dević rekla je da je od 72 zaražena lica, 36 iz Banje Luke, sedam iz Foče, šest iz Bijeljine, po pet iz Gradiške i Laktaša, tri iz Pala, po dvije iz Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada i Prnjavora i po jedna iz Zvornika, Kneževa, Novog Grada i Čelinca.