Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla i živinice

U dva grada u BiH proglašena epidemija ospica, nevakcinisana djeca u bolnici su loše

imunizacija vakcine
FOTO: Ilustracija

“Mi imamo grupu roditelja koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu vakcinisati jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešno stajalište”, kazao je epidemiolog Topalović

Epidemija ospica proglašena je u dva grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, zbog čega je trinaestero mlađe djece hospitalizirano s težim zdravstvenim problemima, kao posljedica nevkcinisanja djece protiv ove zarazne bolesti.

Zajedno s ospicama zdravstveno stanje trinaestero djece s područja Tuzle i Živinica dodatno je pogoršao hripavac, zbog čega su vlasti donijele odluku o uspostavi posebnog Infektivnog odjela pri Klinici za dječje bolesti u Tuzli.

“Imamo hospitalizirano 13 pacijenata, riječ je o nevakcinisanoj djeci s teškim kliničkim slikama”, rekla je za lokalne medije pročelnica Klinike za dječje bolesti dr. Lejla Osmančević.

“Broj će biti znatno veći”

Pojasnila je kako kod te djece veliki kašalj može ostaviti posljedice na dišne puteve, što uključuje kroničnu alergijsku astmu, bronhitis i laringitis.

“Nažalost, taj broj raste i on će u danima vikenda biti znatno veći”, dodala je dr. Osmančević.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović rekao je kako ga nije iznenadila pojava ospica s obzirom na prilično nisku procijepljenost MPR vakcina (protiv ospica, zaušnjaka/parotitisa i rubeole) kod djece. Pojasnio je da više od trećine djece nije vakcinisana tom vakcinom.

“Mi imamo grupu roditelja koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu vakcinisati jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešno stajalište”, kazao je epidemiolog Topalović.