Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

U Evropu stiže toplinski val, meteorolozi najavljuju rekorde

temperature

UV index bit će visok tokom čitavog prognoziranog perioda, tako da bi trebalo smanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i adekvatno se zaštititi

Zbog nadolazećeg toplinskog vala koji će ove sedmice zagrijati veći dio kontinentalne Evrope, djelatnici državnih službi i meteorolozi od djece i starijih osoba traže da ne izlaze iz svojih domova jer bi zbog visokih temperatura i nepovoljnih vremenskih uvjeta mogli dehidrirati i doživjeti sunčane udare, piše The Guardian.

Meteorolozi su rekli da bi temperature u zemljama od Španije do Švicarske mogle preći i 40 stepeni Celzija jer je kombinacija visokog tlaka iznad srednje Evrope i oluje koja se zadržala iznad Atlantskog okeana iz Sahare usisala vrući zrak. Stručnjaci upozoravaju da bi zbog visoke vlage moglo djelovati kao da je temperatura i 47 stepeni Celzija.

“Pakao dolazi”, napisala je na Twitteru španska televizijska meteorologinja Silvia Laplana. Španska Državna meteorološka agencija prognozira da će u dolinama Ebro, Tagus, Guadiana i Guadalquivir temperatura u četvrtak doseći 42 stepena Celzija te da postoji velika šansa da će zbog takvih temperatura izbiti šumski požari.

Pariške gradske vlasti u svojim su prostorijama priredile “hladne sobe”, na ulicama su instalirale dodatne fontane s pitkom vodom i otvorile su bazene kako bi se građani u kasnim noćnim satima mogli rashladiti. Temperatura u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak je bila 34 stepena Celzija te će prema kraju sedmice samo rasti.

“Brinem se za ljude koji ovo ne shvaćaju ozbiljno i koji će nastaviti s boravkom na otvorenom. Niko nije “Supermen” kada je riječ o borbi s ekstremnom toplinom koja će nas zadesiti u četvrtak i petak”, rekla je na konferenciji za medije francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn.

Emmanuel Demael, meteorolog francuske Državne meteorološke agencije kaže da je nadolazeći toplinski val bez presedana jer dolazi tako rano te da tako što nije viđeno od 1947. godine. Školski ispiti u toj državi odgođeni su za iduću sedmicu, dobrotvorne udruge vodu su distribuirale beskućnicima, a četverostručila se prodaja ventilatora. U Francuskoj je u avgustu 2003. godine od toplinskog vala preminulo skoro 15 hiljada većinom starijih osoba.

Toplinski val već je došao do Italije, gdje se bolnice pripremaju za veći prijem oboljelih od bolesti koje uzrokuju visoke temperature zraka. Tamošnje Ministarstvo zdravstva najavilo je da postoji mogućnost da će vojni liječnici morati pomagati svojim civilnim kolegama ako potražnja za medicinskom pomoći bude prevelika. Sjeverni i centralni dio Italije vidjet će temperature od 37 do 40 stepeni Celzija. Njemačka meteorologinja Sabine Kruger kaže da će ove godine u toj zemlji vjerovatno pasti rekord za najvišu temperaturu u junu, rekord koji je 1947. godine postavljen u Frankfurtu kada je izmjereno 38,2 stepena Celzija. Prema prognozama, u tom se gradu do petka očekuje 100 sunčanih sati, a temperatura u Frankfurtu već bi u srijedu mogla doseći 39 stepeni Celzija, dok bi u Berlinu moglo biti 37.

Njemačka Državna meteorološka agencija upozorava jude da između 11 i 15 sati ne bi trebali izlaziti iz domova, ako baš ne moraju te da svoje kućne ljubimce ne ostavljaju u automobilima bez nadzora. Švicarska Državna meteorološka izdala je upozorenje da od topline prijeti velika opasnost te da bi temperature u toj zemlji do četvrtka trebale doseći čak 39 stepeni Celzija.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da se prema najnovijim prognostičkim modelima od utorka (25. juna) u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano, nadprosječno toplo i sparno vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana u Bosni su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Prodorom zračnih masa sa juga kontinenta, temperatura zraka bit će tokom sedmice u laganom porastu, tako da je sredinom sedmice moguć novi toplotni val.

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 13°C i 19°C, a na jugu zemlje do 23°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 25°C i 30°C, a na jugu zemlje do 35°C.

Toplotni val izvjestan je i početkom sljedećeg mjeseca. Očekuje se stabilno, vruće i suho vrijeme. Temperature zraka tokom dana bit će iznad 30°C u većini krajeva, a najniže temperature na jugu i na krajnjem sjeveru iznad 20°C.

Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 15°C do 22°C, a maksimalne dnevne između 28°C i 36°C.

UV index bit će visok tokom čitavog prognoziranog perioda, tako da bi trebalo smanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i adekvatno se zaštititi.