obilne padavine

U fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka proglašeno stanje prirodne nesreće

Most_MZ_Jabuka (1)

U drugim dijelovima Općine Foča u FBiH stanje je stabilno, ali rast vodostaja Drine već je znatno oštetio putnu komunikaciju Cvilin

Općinski štab civilne zaštite Foča u FBiH proglasio je stanje prirodne nesreće u MZ Jabuka – potvrdila je v.d. načelnice općine Mensura Karahodža.

Podsjetila je da su se prethodnih dana u tom dijelu općine izlile rijeka Kolina i Vojnički potok, a situacija se dodatno pogoršala tokom jučerašnjeg dana i noći, usljed novih padavina.

– U ovom dijelu općine uništeni su putevi, kao i most koji povezuje okolna sela. Ekipe civilne zaštite su na terenu i rješavamo prioritete u saradnji sa Kantonalnim štabom Civilne zaštite. Ugroženi su i stambeni objekti jer je došlo do ulijevanja vode u kuće, neki zaseoci su potpuno odsječeni jer su putevi uništeni, tako da ćemo izvršiti i preliminarnu procjenu šteta – pojasnila je Karahodža.

Navela je da je ta općina ograničena tehnički, organizaciono i finansijski, ali će intervenisati u skladu sa mogućnostima.

– Tražit ćemo i pomoć od viših nivoa vlasti, uglavnom stanovnici ove MZ neće biti prepušteni sami sebi i uložit ćemo maksimalne napore da im pomognemo u sanaciji šteta i da zaštitimo njih i njihovu imovinu – kazala je Karahodža.

U drugim dijelovima Općine Foča u FBiH stanje je stabilno, ali rast vodostaja Drine već je znatno oštetio putnu komunikaciju Cvilin – Kožetin.