Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan državnosti bih

U jednom dijelu BiH praznik, u drugom radni dan

zastava-bih

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou

U Federaciji Bosne i Hercegovine (jednog od dva entiteta u BiH) se u srijedu obilježava 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Tog datuma 1943. godine u Mrkonjić Gradu, u jugozapadnom dijelu BiH, održano je Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). To je bio najviši politički, predstavnički i zakonodavni organ koji je odlučio da Bosna i Hercegovina bude ravnopravna federalna jedinica u okviru jugoslovenske federacije, piše Radio Slobodna Evropa.

Povodom Dana državnosti, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u čestitci naveo kako se radi o “posebnom datumu koji simbolizuje naše najviše vrijednosti”.

On je u utorak 24. novembra, uputio čestitku građanima BiH, u kojoj navodi da zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, Predsjedništvo BiH nije u mogućnosti organizovati uobičajeni prijem.

Čestitku je uputio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Praznik se ne slavi u Republici Srpskoj, jer predstavnici vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra, već 21. novembra na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou.