Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova stara vlast

U jednom kantonu se već nazire koalicija SDA i HDZ-a, čekaju se glasovi dijaspore

l_48852d522c2b82278580547323a1eb7f

U odnosu na trenutnu raspodjelu snagu, jedina velika promjena je NiP, koji na zadnjim općim izborima nije prešao prag i zapravo u trenutnom sazivu nema nijednog zastupnika u kantonalnoj skupštini

Novo ažuriranje podataka od strane CIK-a BiH donijelo je i novi rasplet kad su u pitanju raspodjele mandata u županijskim skupštinama u Federaciji BiH.

Kad je u pitanju Srednjobosanski kanton (SBK), izborna matematika kaže kako SDA trenutno drži 11 mandata, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH osam, SDP četiri, NiP tri, koalicija DF-a i GS-a dva, kao i koalicija HDZ-a 1990 i HSP-a BiH.

U odnosu na trenutnu raspodjelu snagu, jedina velika promjena je NiP, koji na zadnjim općim izborima nije prešao prag i zapravo u trenutnom sazivu nema nijednog zastupnika u kantonalnoj skupštini.

Borba će se do objave konačnih rezultata, kaže Besim Ajanović, dugogodišnji sudionik i pratitelj izbornih procesa u SBK, voditi za posljednja tri mandata u Skupštini.

“Po mojim predviđanjima, mislim da u ovom trenutku 30. mandat trenutno ima SDA, a 29. drži NiP. No, do konačnih rezultata može se dogoditi da HDZ BiH ostvari dobar rezultat u dijaspori i time uzme jedno mjesto SDA ili NIP-u”, rekao je Ajanović.

U još uvijek aktualnom sazivu Skupštine SBK SDA ima 10, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima devet, SBB i DF dva, te koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 i Neovisni blok po jedan mandat.

Situacija je puno jasnija kad su u pitanju postizborne koalicije u SKB, u kojem uz participiranje različitih stranaka u vlasti u različitim vremenskim razdobljima jedina konstanta ostaju HDZ BiH i SDA.

I ovoga puta, kaže Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK, koja je i ovaj put osvojila najviše glasova u kantonu, ove dvije stranke upućene su jedna na drugu.

“Realna opcija za koaliciju je dvotrećinska većina. S kim ćemo je napraviti? Svi su u kombinaciji ako mi imamo 11, a ako mi budemo imali 10 onda mogu napraviti vlast i bez nas. Naravno da je najrealnija opcija s HDZ-om BiH jer imate oporbenih stranaka kao što je NiP koji ne žele praviti Vladu s nama. No, realno, SBK  je Federacija u malom, opozicione stranke nemaju nijednog Hrvata zastupnika u Saboru. Je li pošteno izbaciti čitav jedan narod? Ustavna kategorija je devet ministarstava, četiri s ministrima Bošnjacima, četiri s Hrvatima i jedno s ministrom iz reda srpskog naroda, a stranke iz opozicije nemaju nijednog Hrvata, kako će onda njima pripasti četiri ministarstva? Prema tome, najrealnija opcija je koalicija s HDZ-om BiH”, rekao je Mekić.