Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

testirana 703 uzorka

U Kantonu Sarajevo 70 novih slučajeva zaraze korona virusom

koronavirus_covid19_maske_sarajevo_0620_apd (10)

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 45 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 34. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 703 uzorka, saopćavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 35 naših sugrađana. Nije bilo preminulih.

Trenutno je na bolničkom liječenju 79 pacijenata, od kojih je 60 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 45 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 34. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 499 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.451 osoba.Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 54.043 osobe zaražene koronavirusom i 52.245 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 72, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 120.

– Apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.