Ostaju iste na snazi

U Kantonu Sarajevo nema popuštanja mjera, počinju s radom post-COVID ambulante

Nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo – zadržati mjere

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pitić izjavila je da još nema prostora za popuštanje epidemioloških mjera na području tog kantona.

“Još nemamo prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobro radili, da smo poštivali preporučene mjere, ali popuštanja još uvijek nema”, rekla je Pitić na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da nisu donesene nikakve nove mjere, već na snazi ostaju mjere koje su važile i ranije i koje su se, navela je Pitić, pokazale efikasnim.

“Nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo – zadržati mjere. Provode se sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova u planiranju vakcinacije protiv Covid-19”, rekla je je Pitić.

Naglasila je da su timovi zdravstvenih ustanova spremi, te da se samo čeka trenutak kada će od Federalnog ministarstva dobiti vakcinu i krenuti u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika Kantona Sarajevo.

Krizni štab je saopštio da u Kantonu Sarajevo počinju s radom post-COVID ambulante koje će najmanje tri mjeseca nastaviti liječiti, odnosno pratiti pacijente koji su liječeni od COVID-19.

Član Kriznog štaba Ednan Drljević potvrdio je da su na današnjem sastanku usaglašeni i protokoli za liječenje COVID pacijenata.

“Na taj način smo ujednačili liječenje u ambulantama i bolnicama i to je najbolji put pacijenata. Tačno se zna koji su pacijenti za koje oblike liječenja, koji su za hospitalizaciju. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata i da će im pomoći da praktično više ne lutaju, kao što je ranije bio slučaj”, rekao je Drljević.

On je dodao da je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” od danas osnovana i post-COVID ambulanta te podsjetio kako je ranije na nivou ministarstva usaglašeno formiranje post-COVID ambulanti koje će u trajanju od tri mjeseca pratiti pacijente koji su liječeni od COVID-19.

Pacijenti će biti praćeni u post-COVID ambulantama u zdravstvenim ustanovama u kojima su i liječeni od COVID-19.

“To će trajati najmanje tri mjeseca po izlječenju, na taj način ćemo omogućiti da tih komplikacija bude što manje. Mi smo ustanovili da je ogroman broj tih post-COVID komplikacija i da to utiče i na procent smrtnosti. Nadamo da ćemo na ovaj način to smanjiti”, rekao je Drljević.