BiH

Pilot projekat

U KS počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva

17/05/2022
Foto: Ilustracija/Unsplash

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda

U okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“, na području Kantona Sarajevo bit će organizirani preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva KS je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Primarni cilj je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju zdravlja.

Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će provedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

Realizacijom projekta očekuje se da će biti pregledano po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

Sredstva za projekt panirana su u Budžetu KS za ovu godinu, u iznosu od 750.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.