"Lonato"

U Mostaru otvoren prvi restoran u kojem rade osobe s invaliditetom (FOTO)

mostar (8)

Posebno oduševljenje vladalo je među šest novozaposlenih osoba koje su po prvi put u životu ostvarile pravo na rad

U okviru Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” u Mostaru danas je otvoren restoran “Lonato”, prvi u kojem su zaposlenici osobe s posebnim potrebama, javlja Anadolu Agency (AA).

U želji i nastojanju da se mladi s posebnim potrebama prihvate baš onakvim kakvi jesu te da budu uključeni u svaki segment života, da svojim radom osiguraju sebi bolje uvjete za budućnost, Centar “Los Rosales”, Privredno društvo za zapošljavanje lica s invaliditetom zaštitna radionica “RADIN”, koja upošljava mlade s invaliditetom, u partnerstvu s humanitarnom organizacijom “Just Sophie” iz Nizozemske, upustio se u izazov otvaranja restorana za javnost u kojem će se mladima s invaliditetom pružiti mogućnost zapošljavanja i na taj način dati im šansu da se osjećaju kao punopravni članovi društva.

Da se radi o iznimno značajnom projektu posvjedočio je veliki broj gostiju i uzvanika iz javnog i političkog života.

Posebno oduševljenje vladalo je među šest novozaposlenih osoba koje su po prvi put u životu ostvarile pravo na rad.

Novozaposlena Dženana Terzić, koja je štićenica Centra “Los Rosales” od osnivanja, ističe kako je ona kuharica u novom restoranu i kako je to njezin prvi posao, zbog čega je jako ponosna i sretna, jer od sada i ona može od svoje plaće kupiti sebi što želi.

“Ovo mi znači mnogo. Ovo mi je pravo radno mjesto. Uživam ovdje i jedva čekam kad ću doći na posao”, kaže vidno uzbuđena Dženana.

Radost zbog zaposlenja dijeli i Elvedina Kurtović koja s ponosom ističe kako ona kuha i časti goste koji dolaze.

“Oni naruče šta žele i mi im donesemo. Meni ovo puno znači, da mi radimo i da se družimo. Fino se slažemo i kafu popijemo skupa”, ističe Elvedina.

Radna atmosfera je kaže Aldijana Morić san koji se i njoj konačno ostvario.

“Ovdje mi je prelijepo. Poslužujem, nosam kafe, jela, sokove i piće i uživam ovdje”, kaže Aldijana navodeći kako jedva čeka prvu plaću da sebi kupe novu odjeću.

Direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit ističe da se na implantaciji projekta za pružanje kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom i ostvarivanje njihovih osnovnih prava, među kojima je svakako i zapošljavanje, vrijedno radilo tri godine.

“Projekt traje već tri godine i danas je ugledao svjetlo dana”, s ponosom kaže Mirna.

Prije tri godine, kako pojašnjavaju volonteri iz Holandije iz humanitarne organizacije “Just Sophie”, došli su u Centar i tada je krenula cijela priča.

“Zapravo tada je Centar Los Rosales dobio kuhinju i kantinu koja je bila prilagođena za naše korisnike, a ujedno je bila peta radno-rehabilaticiona radionica za korisnike Centra. Kada smo ostvarili cilj, nismo stajali nego smo išli dalje i došli na ideju da pružimo mogućnost osobama s invaliditetom da se i oni okušaju i da ostvare pravo na rad. Tako da smo zajedno u partnerstvu s ‘Just Sophie’, organizacijom iz Holandije , zajedno sa socijalnim poduzećem ‘Radin’ koje funkcioniše ovdje u prostorijama ‘Los Rosales’ oko godinu i pol dana i zapošljava 13 osoba s invaliditetom, odlučili da će jedna od djelatnosti biti i restoran ‘Lonato'”, kaže Mirna.

Ističe kako je ovo prvi restoran koji zapošljava osobe s invaliditetom u Mostaru i HNK, ali i šire, te vjeruje kako će biti primjer mnogima.

“U restoranu ‘Lonato’ radit će šest osoba s invaliditetom uz dva konobara i jednog kuhara koji su osobe bez invaliditeta. To je hvale vrijedan projekt kojim pokazujemo da svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti i svakome pružati šansu za kvalitetniji život”, kaže Mirna.

No ističe kako je to tek početak i kako se nada širenju ovakvih projekata i većem broju osoba s invaliditetom koje će ostvarivati svoja prava na rad kako u ovome centru tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko se uklone barijere i predrasude te građani budu posjećivali ovaj restoran to će biti veliki pomak na putu proširenje i većeg broja zaposlenih osoba s invaliditetom, kako u ovoj domeni poslovanja tako i u drugim djelatnostima”, poručuje Mezit.

Za širenje projekata za kvalitetniji život osoba s posebnim potrebama interes je pokazala i donatorica Sophie Hooymans, koja se s Centrom “Los Rosales” susrela prije četiri godine.

“Prije četiri godine sam upoznala Mirnu i s njom sam dogovorila suradnju. Nije vjerovala da ću se ponovno vratiti, ali sam došla kako bi surađivala s njom uz organizaciju ‘Just Sophie’ koju sam te godine i osnovala. Mirna je imala prijedlog da napravimo za djecu mjesto gdje mogu objedovati, međutim projekt se proširio na nešto veće. Iz toga je izašao projekt ‘Lonato’ što znači snaga čovjeka”, kazala je Hooymans.

Kaže da je utrošeno mnogo novca, ali da je daleko važnija vrijednost ostvarivanja tog projekta, koji je i prvi njezin projekt u Mostaru.

Inače je radila u izbjegličkim kampovima u Tuzlanskom kantonu. Međutim kako je došla u Mostar i vidjela Centar “Los Rosales” odlučila se pomagati i u gradu na Neretvi gdje planira raditi još mnogo projekata, jer ističe da dolazi mnogo volontera koji žele boraviti i pomagati na području Mostara.

Podsjetimo, Centar “Los Rosales” kroz razne segmente broji 130 korisnika od dvije do 45 godina starosti i bez partnera ne bi bio u mogućnosti realizirati ovakav projekt.

Doprinos je dalo i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije.

Članice Diplomatskog zimskog bazara koji već neko vrijeme podržava rad Centra “Los Rosales”, odlučile su korisnicima i njihovim sugrađanima prirediti interesantnu večer pa će tako u 19 sati povodom otvaranja restorana bend britanskog veleposlanstva “Diplomatski instrument” održati svoj prvi koncert u Mostaru, a kolege iz Veleposlanstva Kraljevine Holandije  pobrinut će se za pravi nizozemski desert – palačinke, najavili su organizatori.

Sav novac prikupljen od prodaje karata i nizozemskih palačinaka bit će doniran Centru.