Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mutap i ostali

U MUP-u KS prekvalifikovali djelo ubistvo u saobraćajna nesreća bez ikakvih novih dokaza!

alisa mutap fena

Sjećam se da je govorila da su se ona i Dženan Memić kretali desnom stranom kolovoza kroz Aleju i sjećam se da je Alisa rekla tada da ona misli da ih nije udarilo auto i da je kao dijete imala iskustvo iz jedne saobraćajne nesreće – ispričala je Hasanbegović

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine. Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ/FOKUS.BA

Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život uslijed kojih je i preminuo.

ZAHVALNA DUPOVCU

Pred Sudom BiH danas je svjedočila Sanela Hasanbegović, inspektorica u Sektoru za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS. Tužitelj Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić kazao je “da je ova svjedokinja poduzimala najviše radnji ” tokom istrage nakon stradanja Dženana Memića 2016. godine, između ostalog i pri izuzimanju video nadzora s određenih objekata.

Muriz Memić: Saneli nikad neću oprostiti, prešutjela je da je Alisa prepoznala jednog od napadača (VIDEO)

Ova svjedokinja je danas pred Sudom BiH spominjala jednu zaštićenu svjedokinju u ovom predmetu, kao i još neke druge svjedoke. Međutim, Hasanbegović je imala drugačiju verziju događaja od tih svjedoka. Primjerice, za Hasanbegović je to što su iz Sektora za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS otišla dva izvještaja o stradanju Dženana Memića i to jedan za ubistvo, drugi za saobraćajnu nesreću bilo uobičajeno, a nije joj bilo čudno ni to što je Hasan Dupovac kao šef Sektora za saobraćajne istrage diktirao izvještaj Sektoru za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS o tome da se desila saobraćajna nesreća.

Međutim, Hasanbegović je potvrdila da Pravilnikom nije propisano takvo postupanje da šef jednog sektora piše izvještaj drugom sektoru. Ali, na pitanje tužitelja da li joj je to bilo čudno, rekla je da nije i da je ona zahvalna Dupovcu “što joj je pomogao jer ona ne bi znala sama napisati taj izvještaj jer se radilo o djelu iz oblasti saobraćaja.”

Zaštićena svjedokinja M7, a koja je bila također uključena u istragu, za razliku od Hasanbegović koja je danas tvrdila da joj je značila pomoć Hasana Dupovca pri pisanju izvještaja, ranije jasno rekla pred Sudom BiH “da je na nju vršen pritisak da napiše izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća.”

– Nisam nikad pisala izvještaj o saobraćajnoj nesreći i otišla sam da iskopiram podatke s onog prvog izvještaja. Čula sam da je šef nekog nazvao i kaže “ona kaže da to ne zna napisati”. Ja sam bila ljuta i bijesna – kazala je ranije svjedokinja M7 koja je inače imala viši policijski čin od Hasanbegović.

Ta svjedokinja je ranije rekla “da se sačini izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća pomogao je Hasan Dupovac.”

– Ja sam rekla da ta vrsta krivičnog djela neće proći, jer se to nije desilo. Znala sam to na temelju povreda i svega što smo prikupili – kategorički je potvrdila raniju tvrdnju svjedokinja M7.

Ali, svjedokinja Sanela Hasanbegović danas je rekla da je njena kolegica koju je imenovala, a mi u ovom slučaju ne možemo spomenuti njeno ime jer je zaštićena svjedokinja, “kucala izvještaj s Hasanom Dupovcem i ja sam došla i rekla joj da ide da doručkuje da ću je ja zamijeniti”.

Hasanabegović je danas priznala da je u Sektoru za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS prvo napisan izvještaj o ubistvu, a potom je pisan novi izvještaj o saobraćajnoj nesreći bez ikakvih dokaza. Novi izvještaj je pisan jer je prema njenim riječima Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Ljube i Bekrije Seferovića koji su tada bili u pritvoru, te je Sektoru u kojem je ona zaposlena naloženo da se Seferovići uhapse odmah nakon što ih puste iz zatvora. Hasanbegović je kazala da je u junu te 2016. godine i ona bila ispred zatvora kada su Seferovići ponovo uhapšeni. Međutim, jasno je da su nakon prvobitnog hapšenja za ubistvo, Seferovići na osnovu izvještaja Sektora za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS ponovo uhapšeni, ali taj put za saobraćajnu nesreću. Podsjećamo da je kasnijom presudom Vrhovnog suda FBiH isključena svaka mogućnost da se u ovom slučaju desila saobraćajna nesreća.

Hasanbegović je ispričala da “koliko se ona sjeća” da su u vezi s istragom o stradanju Dženana Memića koji je u to vrijeme još bio živ iz Tužilaštva KS kontaktirali Sektor za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS “11. ili 12. februara 2016.godine”.

– U to vrijeme Olga Vukša mijenjala je načelnika našeg sektora i kolega Edin Grabovica i ja određeni smo da odemo u prostorije Tužilaštva BiH gdje nas je tužilac Meris Ćato upoznao da je 8. februara bio događaj, te da on nije siguran kako se taj događaj desio. Dao nam je zapisnik Odsjeka za saobraćajne istrage i rekao nam da će kod njega doći kolege iz tog odsjeka s djevojkom Alisom Mutap koja je povrijeđena u tom događaju i oni su ubrzo i došli. Sjećam se da ej Alisa imala zavoj na glavi i rekla bih da je bila zbunjena. Mi smo se tu zadržali pet do deset minuta, toliko je vremena bilo dovoljno da joj tužilac postavi par pitanja. Sjećam se da je govorila da su se ona i Dženan Memić kretali desnom stranom kolovoza kroz Aleju i sjećam se da je Alisa rekla tada da ona misli da ih nije udarilo auto i da je kao dijete imala iskustvo iz jedne saobraćajne nesreće. Tužilac Ćato je mene i kolegu pitao šta mi mislimo, a mi smo rekli da nemamo dovoljno informacija – ispričala je Hasanbegović.

Ova inspektorica kazala je da je njena tadašnja kolegica Olga Vukša, nju i Edina Grabovicu tokom vikenda u sedmici kada su bili i kod tužitelja Ćate, uputila u Odsjek za saobraćajne istrage kako bi oni prisustvovali pregledu zelenog “Renaulta Clio” koji se u početku dovodio u vezu s navodnom saobraćajnom nesrećom. Svjedokinja je ispričala da je tom događaju prisustvovao i Hasan Dupovac, a da su ona i Grabovica faktički tu bili samo posmatrači.

– U tom momentu meni nije bilo poznato odakle je to vozilo. A, kasnije, tačnije 19. februara mi smo lišili slobode lice koje se dovodilo u vezu s tim vozilom – kazala je Hasanbegović koja je pojasnila da je u to vrijeme bio priveden Mirza Ploskić, bivši momak Alise Mutap-Rami, kao i njegovi prijatelji. Svjedokinja je potvrdila da je kasnije utvrđeno da “renault Clio” koji je vještačen u to vrijeme uopšte nije bio u posjedu Ploskića.

Hasanbegović je navela i da je nakon što je Dženan Memić preminuo Tužilaštvo KS tražilo usmeno da Sektor za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS preuzme istragu, ali da je načelnik tog sektora tražio službeni zahtjev za preuzimanje tog predmeta od Odsjeka za saobraćajne istrage.

– Došao je zahtjev da istragu preuzme naš odsjek i da je moguće da se radi o ubistvu. Postupali smo kao da se radilo o ubistvu – kazala je Hasanbegović.

NIJE BILO NALOGA NI POTVRDE

Na pitanje tužitelja Hasanspahića iz kojih je sve objekata izuzimala snimke videonadzora vezane za istragu o stradanju Dženana Memića Hasanbegović se nije mogla konkretno sjetiti ni datuma, ni objekata, ali se sjetila da je ona preuzela CD sa snimkom sa videonadzora Rezidencije ambasade Kuvajte u BiH koja se nalazi u Velikoj aleji. Snimak joj je predao Vahidin Memić, inače uposlenik agencije koja osigurava tu rezidenciju.

Inspektorica Hasanbegović je danas šturo ispričala da joj je rečeno da ode do Vahidina Memića i preuzme CD sa snimkom. Na pitanje tužitelja Hasanspahića ko ju je poslao po snimak svjedokinja je kazala “ne znam ko me je od kolega uputio, možda Šalaka”.

Hasanbegović je odgovarajući na pitanje tužitelja Hasanspahića je li imala nalog za izuzimanje tog snimka i da li je Vahidinu Memiću dala neku potvrdu da joj je dao snimak kazala:

– Nisam mu dala nikakvu potvrdu – kazala je Hasanbegović, a pokušala je izbjeći da eksplicitno potvrdi da naloga za izuzimanje nije bilo , nego je kazala da “zna da je bilo problema jer su neke od naredbi bile u toku pribavljanja”.

I kod svjedočenja na ove okolnosti raniji svjedok Vahidin Memić ispričao je drugačiju verziju od ove koju je ispričala Sanela Hasanbegović. Memić je pred Sudom BiH, ranije kazao:

– Dobio sam telefonski poziv od Hasana Dupovca koji mi se predstavio kao šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS. On mi je tada rekao da ima familije u Butmiru i kako će se zauzeti da se ovaj slučaj što prije riješi i da je on tu ukoliko bude bilo šta trebalo, kao i da se mogu javiti ako budem imao bilo kakvu informaciju i taj razgovor je tako i završio. Uskoro se Dupovac ponovo javio. Bila je subota navečer. Sjedio sam s roditeljima u iščekivanju šta će se desiti s Dženanom. Hasan Dupovac me nazvao i pitao me da li sam gledao snimak s Rezidencije. Rekao sam mu da nisam. Pitao sam Dupovca gdje se on nalazi, te sam mu rekao da je CD sa snimkom u firmi i da ga mogu donijeti da ga zajedno pregledamo. On mi je rekao da je u stanici i “nipošto ne dolazi ovamo, samo pregledaj snimak i javi da li se na njemu nalazi Renault Clio”. Bilo mi je čudno što mi je Dupovac rekao “nipošto ne dolazi ovamo”, ali tada sam još uvijek vjerovao da postoji volja da se ovo riješi. Istu noć sam otišao u kancelariju, pregledao snimak i nisam na njemu vidio automobil Renault Clio o čemu sam i obavijestio Dupovca. Desetak dana nakon što sam Dupovca izvijestio da se na snimku ne nalazi Renault Clio, telefonski me nazvala “inspektorica Sanela”, te je pitala da li mogu doći po snimak. Ja sam rekao da mogu, a ona je rekla da neće moći odmah donijeti nikakav papir, nego će naknadno doći pretpostavljeni ukoliko bude interesantno. Sanela je došla s još jednom muškom osobom ispred kapije i predao sam joj CD. Nisam dobio nikakav papir i ne znam šta je dalje bilo – ispričao je Vahidin Memić.

Hasanbegović je danas svjedočila i o tome kako je Hasan Dupovac prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića. I u ovom slučaju ona je tvrdila drugačije nego dvoje ranijih svjedoka koji su bili u obdukcionoj sali. Naime, Sanela Hasanbegović je navela da je Dupovac otišao u Prosekturu Bare gdje je vršena obdukcija nakon što su ona i Olga Vukša bile kod njega na sastanku. Hasanbegović tvrdi da je Olga Vukša pozvala Dupovca da ide s njima na obdukciju “kako bi duže razgovarali o slučaju”. Nejasno je kada je Vukša trebala razgovarati dalje s Dupovcem kada je ona bila u obdukcionoj sali gdje se ne može razgovarati, a sama Hasanbegović je danas kazala da su se od zgrade gdje je smješten Odsjek za saobraćajne istrage do Bara u automobilu vozili ona i Dupovac, a Vukša je bila u drugom automobilu, pa je jasno da to vrijeme Vukša nije mogla iskoristiti za razgovor na koji se danas pozivala Hasanbegović.

Inspektorica Hasanbegović danas je naime rekla kako je ona s Dupovcem bila ispred obdukcione sale i kako je u jednom trenutku iz sale izašao asistent vještaka sudske medicine Hamze Žuje i pitao “da li neko ima baterijsku lampu”. Prema riječima Hasanbegović lampu je u atomobilu imao jedino Dupovac koji ju je navodno donio i unio u obdukcionu salu, gdje se prema njenim riječima zadržao tek “od minute do tri minute”.

Teško je u ovom slučaju ne primijetiti da je nevjerovatno, a ukoliko je istinito da je to i šokantno da se pri jednoj obdukciji, toliko ozbiljnom i zahtjevnom procesu “od slučajnih prolaznika” traži lampa!

Podsjećamo, ranije je zaštićena svjedokinja M7 kazala da je Dupovac bio duže vrijeme u sali, a ranije je pred Sudom BiH svjedočio i krim tehničar Edin Nikšić i on je kazao da je Dupovac bio u sali “sve dok doktor Žujo nije rekao da taj slučaj nije za njegovo odjeljenje”, odnosno da je kod Dženana Memića riječ o ubistvu, a ne o saobraćajnoj nesreći, te da je Dupovac tad napustio prostoriju.

Odbrana optuženih danas je uglavnom pohvalno govorila o svjedočenju inspektorice Sanele Hasanbegović. Između ostalog jedan od advokata je pitao Sanelu Hasanbegović da li je imala izjavu o priznanju krivičnog djela Ljube Seferovića. Iako je advokatu brzo odgovorila potvrdno na ovo pitanje, ipak kada je svjedokinju tužitelj Hasanspahić ponovo pitao o tom priznanju, ona je kazala: “Ja se ne sjećam ni šta je on priznao.”

Inače, svjedočenje Hasanbegović obilježilo je i to što su njeni odgovori često danas bili popraćeni smijehom, iako se svo vrijeme govorilo o okolnostima ubistva jednog mladog čovjeka.

Kada je na kraju njenog svjedočenja predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić svjedokinji Hasanbegović kazao “slobodni ste”, ona je i te riječi popratila glasnim smijehom i konstatacijom : “znači, slobodna sam”.

Danas je svjedočio i Šećo Smajlović koji u februaru 2016. godine kao i u noći 8. februara kada je stradao Dženan Memić radio kao čuvar u hotelu “Casa Grande”, koji se nalazi u Velikoj Aleji na Ilidži, preko puta mjesta gdje je stradao Memić.

– Bio sam u toj kancelariji, gdje sam boravio dok sam radio. Izašao sam u hodnik, sklonio zavjesu i kroz prozor vidio rotaciono svjetlo na policijskom autu, a onda i hitnu pomoć, kao i unošenje nosila u vozilo hitne pomoći, nakon čega je ono otišlo – kazao je svjedok, koji je pojasnio da je nakon desetak minuta, ponovo došla hitna pomoć te je vidio dvije osobe kako vode jedno lice. Objasnio je da je sve gledao sa udaljenosti od otprilike 50 metara, te da nikako nije izlazio van hotela. Dodao je da tu noć nije čuo nikakve zvukove , odnosno sirenu hitne pomoći.

Nastavak suđenja u ovom predmetu je zakazan za 22. septembar.