vremenska prognoza

U narednim danima kiša, snijeg i sve veći minusi

snijeg sarajevo – db fokus (2)

Meteorolozi su za danas i sutra najavili intezivnije padavine, posebno u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, pa vozače mole da se na vrijeme informišu o stanju i prohodnosti puteva

Narednih dana u Bosni i Hercegovini se očekuje kiša, snijeg, susnježica i temperature koje će se kretati od minus pet do deset stepeni Celzijusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja.

Temperature zraka u sedam sati na Bjelašnici je iznosila minus dva stepena, na Sokocu tri, Ivan-sedlu i Zenici četiri, Sarajevu šest, Bugojnu, Livnu, Prijedoru i Srebrenici sedam, Bijeljini i Jajcu osam, Drvaru, Trebinju i Tuzli devet, Doboju, Gradačcu, Grudama i Mostaru deset, Bihaću 11, Banjaluci i Sanskom Mostu 12 i Neumu 15.

“Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Intenzivnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Na planinama sa snijegom. U kasnim večernjim satima u Krajini se očekuju susnježica i snijeg. Dnevna temperatura od osam do 16 stepeni Celzijusa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

U petak se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U nizinama prije podne sa kišom i susnježicom koja će preći u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje. U višim područjima će padati snijeg. Intenzivnije padavine u Hercegovini, a u Bosni i povećanje snježnog pokrivača.

Jutarnja temperatura zraka većinom između minus dva i pet, na jugu zemlje do osam, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između jedan i pet, na jugu do 10 stepeni.

Prvog dana vikenda u BiH se očekuje umjereno do pretažno oblačno vrijeme. U večernjim satima u centralnim i sjevernim područjima i sa slabom kišom, a u višim područjima i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus pet i dva, na jugu zemlje do pet, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus jedan i pet, na jugu do osam stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme očekuje se i u nedjelju. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus pet i dva, na jugu zemlje do pet, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus jedan i pet, na jugu do devet stepeni Celzijusa.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom kolovozu, a na dionicama u višim planinskim predjelima iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju na mjestimično zaleđen kolovoz, javlja Anadolu Agency (AA).

Meteorolozi su za danas i sutra najavili intezivnije padavine, posebno u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, pa vozače mole da se na vrijeme informišu o stanju i prohodnosti puteva.

Magla smanjuje vidljivost na širem području Livna i Glamoča, a zbog povremeno jakih udara vjetra izdvajaju se područja Ripča, Oštrelja, Laništa, Kupresa i Šuice. Skreće se pažnja i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška – Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banjaluke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla – Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do šest sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo – Kladanj (Olovske Luke), Konjic – Jablanica – Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila – Žepče (Želeće), Blažuj – Gromiljak (Radanovići), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.