U Potočarima obilježen Dan državnosti BiH

BiH

poto

U Memorijalnom centru Potočarima danas je obilježen Dan državnosti BiH.

Prisutni su bili predstavnice srebreničkih udruženja, uprava Memorijalnog centra Potočari, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe BiH Edin Ramić, te novoizabrani predstavnici Bošnjaka u Srebrenici, predstavnici Sindikata PPDIVUT-a BiH, Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, te su položili cvijeće i proučili Fatihu za ubijene žrtve genocida.

Prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović, rekavši da se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u historiji Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena i jedinstvena država, a mi se i danas borimo da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih građana u kojoj će svi narodi imati ista prava. Moramo da se borimo i nama u Srebrenici još jednom u toj borbi pripada historijska uloga. Svjesni smo da se upravo ovdje čuva državnost Bosne i Hercegovine i da će BiH bit nezavisna, suverena i jedinstvena sve dok se mi okupljamo uprkos činjenici da se Dan državnosti kao najznačajniji praznik ignoriše i ne slavi u cijeloj Bosni i Hercegovini, čak i u našoj Srebrenici – kazao je Ahmetović.

Federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe BiH Edin Ramić obratio se prisutnima i čestitao Dan državnosti BiH.

– Naše prisustvo svjedoči našim opredjeljenjima da zajedno budemo s vama na području općine Srebrenica i širom entiteta RS-a da bismo ovaj prostor unaprijedili. Ovo je područje gdje trebamo svi zajedno se takmičiti ko će uraditi više i bolje za poboljšanje kvaliteta života našeg naroda. Odnos Vlade Federacije BiH prema novim vlastima u Srebrenici će zavisiti od odnosa njih prema majkama Srebrenice i prema povratnicima – poručio je ministar Ramić.